Коледният сладкиш бе докаран на Щоленфест с каруца, теглена от два коня. Той тежи 4.24 тона и за направата му са били необходими усилията на 66 пекари.
В Дрезден бе изпечен най-големият в кулинарната историята щолен. Традиционният германски сладкиш тежи 4.24 тона - с 50 кг повече от предишния рекордьор, също замесен и изпечен в Дрезден.
Сладкишът, създаден от 66 пекари, бе атракцията на традиционния фестивал на щолена в Дрезден. Той пристигна на "Щоленфест" с каруца, теглена от два коня.Дрезден е смятан за родното място на щолена - най-популярният коледен "хляб" в Германия.
Посветеният на сладкиша фестивал се провежда от 1994 г. насам. Обичаят за изпичането на гигантския коледен хляб обаче датира от началото на 18 век. Тогавашният управник на Саксония и крал на Полша Август II Силни поръчал на дрезденските пекари да направят толкова голям сладкиш, че да има по парче за всеки жител на града.Фестивалът на щолена се организира в Дрезден всяка година две седмици преди Коледа. За приготвянето на големия коледен "хляб" обикновено се използват около един тон брашно и 75 литра ром. Щоленът е защитена марка в Германия, като приготвянето му следва строго определени правила, а майсторите на сладкиша биват оценявани от специално занаятчийско обединение и при покриване на стандартите получават специален знак за качество. Първоначално дрезденският сладкиш се приготвял само от брашно, мая и вода заради църковната забрана за консумация на мляко и масло по време на коледни пости, но резултатът не бил никак вкусен, а и прекалено твърд. Затова през 15 век саксонският принц Ернст и брат му дук Албрехт изпратили писмо до католическия папа за отмяна на забраната. Първото искане е отхвърлено от папа Николай V, а близо четири десетилетия по-късно папа Инокентий VIII позволил употребата на масло за щолена в определени случаи.