Агенцията по храните започва проверки на търговците на риба преди Никулден

Агенцията по храните започва проверки на търговците на риба преди Никулден

Агенцията по храните започва проверки на търговците на риба преди Никулден
Във връзка с наближаването на Никулден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва засилени проверки на търговски обекти в цялата страна, в които се предлагат риба и рибни продукти. Обект на контрол са всички предприятия за добив и преработка на риба, складови бази, язовири, водоеми, борси, големи търговски вериги и ресторанти, съобщиха от БАБХ.
От агенцията дават и съвети как потребителите да разпознаят дали предлаганата риба е прясна.
"Прясната риба трябва да бъде със свежа, лъскава повърхност. Хрилете трябва да са розово-червени до тъмно-червени при рибите с по-тъмно месо. Когато се среже коремната кухина на рибата, трябва да се види, че органите са запазени, не са пихтиести, а костта не трябва да се отделя лесно", посочва директорът на дирекцията на БАБХ във Варна д-р Златина Димова. Друг признак са очите на рибата – те трябва да са изпъкнали, с ясна, бистра роговица.
При избора на миди е важно те да са със затворени или леко отворени черупки. При почукване с нокът черупката трябва да се затваря – това е т.нар. рефлекс на мидата.
Инспектори в Бургас вече са съставили акт на обект в центъра на комплекс "Възраждане", където е продавана риба на открито, без да бъде поставена под лед. От местната дирекция посочват и че е неправилно и нездравословно рибните продукти да се замразяват и размразяват повторно.
Започналите проверки се извършват съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Националната агенция за приходите. От БАБХ припомнят, че през миналата година са извършени над 1 000 извънредни проверки на търговци на риба и рибни продукти, като са издадени 29 предписания и 9 акта и са бракувани 101 кг риба.