Големият проблем с лютеницата

Вероятно вече сте чули, че лютеницата е пълна с наркотици. И сте се позабавлявали с това "откритие". То, разбира се, не е вярно. При изследване на 12 марки лютеница "Активни потребители" са открили в тази на "Идеал продукт" - Перущица, олеамид – амидно производно на мастна киселина, съдържаща се в зехтина. То не е наркотично вещество и още не е ясно дали се съдържа само в една партида на компанията или е системен проблем, но това ще бъде установено (виж карето).
В цялата тази суматоха обаче остана скрит другият, по-голям и валиден за всички компании проблем - неприемливо големите количества захар в лютеницата в магазините. Това показва сравнителен тест, проведен от "Активни потребители" на 12 индустриални продукта и 3 домашни. Пробите за изпитване са закупени в София от големи търговски вериги през август 2016 г., а домашните предложения са набавени от частни лица от три различни региона на България, уточняват от неправителствената организация. Продуктите са без картофено или тиквено пюре, но с нишесте (виж графиките).
Захар и нишесте
Според информацията, декларирана на етикетите, само четири от изследваните 12 марки са произведени съгласно браншовия стандарт за лютеница. "Въпреки това тези търговски марки се различават съществено от домашната лютеница и в тях се установяват големи количества добавени захари и нишесте", отчитат от "Активни потребители".
"Този стандарт не е добър, защото е много либерален по отношение на допустимото количество захар (до 16%) и нишесте", коментира за "Капитал" Богомил Николов, председател на "Активни потребители". Според него този стандарт приближава лютеницата към сладкарските изделия и я отдалечава от традиционната храна на българите.
В индустриалните лютеници има с 50% повече въглехидрати, показва сравнителният тест. Нещо повече, при половината изследвани марки измереното количество въглехидрати се разминава с повече от 20% от обявеното. Най-голямо е разминаването при лютеницата "Идеал" – 17.3% при 8.8%, посочени на етикета, съобщават от "Активни потребители". Максимумът (21.3%) е измерен при рекламирания като детски продукт на "Олинеза", отчита сравнителният тест.
Проучването показва още, че индустриалните лютеници съдържат средно 11.5% прости захари, докато при домашните е 8%. Най-високата измерена стойност е 15.9% при продукт на "Олинеза", посочват от "Активни потребители".
Наличие на големи количества прости захари е открито и в рекламираните като детски четири марки - само при тях средното съдържание е 12.2%.
Най-много картофено и/или царевично нишесте е добавено в продуктите на "Идеал" (5.4%) и "Малечко" (5.2%) - детската марка на "Консервинвест", отчита проучването. Браншовият стандарт позволява прибавяне на до 2.5% нишесте, което е изпълнено само при три от 12 марки, отчитат от "Активни потребители".



Без пюре
Във всички изследвани продукти е вложено слънчогледово олио, а не "индустриално" масло от рапица, каквито подозрения съществували, показва проверката. Изследването опровергава и друг мит – че "производителите заместват доматите и чушките с пюре от тикви и картофи, които са по-евтини". Проверката по този показател се оказала по-трудна, защото "липсва аналитичен метод, чрез който да се откриват тикви и картофи в лютеница. Наложи се лабораторията да разработи напълно нова генетична процедура", съобщават от "Активни потребители". Резултатите показват отсъствие на картофено или тиквено пюре в изпитваните лютеници. Според "Активни потребители" обаче все пак има "известни съмнения, защото достоверността на този нов метод е около 90%".
Друга добра новина е, че в подложените на тестване индустриалните лютеници не са открити синтетични оцветители.
Съдържание на вода, белтъци и сол
Измереното съдържание на вода в индустриалната лютеница е 72%, а при домашните – 73%, отчита проверката. Няма значими разминавания между декларираното от производителите и реално измерено съдържание на мазнини в продуктите. Усреднено при индустриалните лютеници олиото е 6%, а при домашните – 9.9%.
В седем от 12 изследвани марки декларираното на етикета съдържание на белтъци се разминава с повече от ±20% от стойностите, показани при теста. Най-голямо е несъответствието при марките "Идеал" и "DIBSI", посочват от "Активни потребители".
Усреднено при индустриалните лютеници съдържанието на белтък е 2%, а при домашните е 2.4%. "От това следва, че производителите най-вероятно не са измервали лабораторно съдържанието на белтък, а просто са написали на етикетите теоретични стойности. И че по-високото с 20% съдържание на белтък в домашно направените продукти е следствие от влагането на повече чушки и домати за сметка на други по-евтини заместители като нишесте", коментират от потребителската организация.
Индустриалните лютеници съдържат средно 1.5% сол (около 7-8 грама в буркан от 500 гр.), показва проучването. Браншовият стандарт за лютеница на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци допуска влагане до 1.7%, а общо препоръчителната дневна доза за прием на сол е 5-6 гр. за възрастен, посочват авторите на изследването.
Лютеницата с олеамид Проучването на "Активни потребители" открило странна добавка в една марка лютеница. След два месеца анализи в български и чуждестранни лаборатории (в Германия и Белгия) неизвестното вещество било идентифицирано. Става въпрос за олеамид – амидно производно на мастна киселина, съдържаща се в зехтина, посочват от неправителствената организация. В изтекли коментари и съобщения се твърдеше, че веществото е наркотично. "В микроколичества олеамид се среща в човешкото тяло, но при по-големи концентрации е биологично активно съединение. Той има силно изразено действие на седатив, т.е. действа като приспивателно. Олеамидът не е разрешен за употреба в хранителната индустрия, но се използва в химическата, като лубрикант и добавка за пластмаси. Как може да е попаднал в лютеницата засега не е известно. Освен това не се знае дали се съдържа само в една партида на конкретната търговска марка или замърсяването е системно", отбелязват от "Активни потребители". "Веществото олеамид е открито в лютеница, произвеждана от фирма "Идеал продукт" - Перущица, уточни за "Капитал" Богомил Николов. И добави: "На 22 декември 2016 подадохме сигнал до районната прокуратура и до Агенцията по безопасност на храните. Досега нямаме никакъв отговор, никаква комуникация. А с агенцията сме нормативни съюзници". Междувременно от Агенцията по безопасност на храните изпратиха прессъобщение, в което не се посочва името на производителя, но се казва, че е извършена проверка. "Установено е, че продуктът се произвежда по разработена фирмена технологична документация. Не се използват и не се влагат оцветители като добавки в храните. При проверката са представени сертификатите и придружаващите документи за произход на всички използвани суровини. Не е установено влагането в лютеницата на неразрешени съставки, както и добавки в храните", се уточнява в прессъобщението. От агенцията посочват също, че олеамидът "може да е преходен продукт при загряване на слънчогледово олио или зехтин". "Категорично олеамидът не фигурира като наркотично вещество. Категорично олеамидът не влияе на нервната система", твърдят от Агенцията по безопасност на храните. |