Продажбите на шоколад в различните му форми и разновидности днес обаче вече не е привилегия единствено на сладкарниците.
Действието в романа "Шоколад" на Джоан Харис започва на 11 февруари, а на 14-ти - Св. Валентин, в магазина на главната героиня влизат първите посетители, за да вземат за себе си и за подарък от любимите бонбони. Продажбите на шоколад в различните му форми и разновидности днес обаче вече не е привилегия единствено на сладкарниците. Сайтът за сравняване на хотелските цени trivago представи за празника няколко хотела с "шоколадов привкус". На снимката - закуска в Etruscan Chocohotel в Перуджа. Виенският хотел "Захер" (Sacher Wien) носи същото име, както и прочутата шоколадова торта и е трудно да се каже кое от двете е по-известно. Петзвездният хотел е построен през 1876 г. и се намира на гърба на Виенската опера. Автор на рецептата е бащата на основоположника на хотела. Гениалният сладкар Франц Захер - по това време 16 годишен, създава тортата през 1832 г. Днес тортата "Захер" е един от най-популярните десерти и може да се купи за вкъщи от сладкарницата на хотела. Хотел Du Cardran в Париж има идеално разположение -не само че се намира в най-романтичния град на света, но и съвсем близодо Айфеловата кула и Шан-з-Елизе. Точно до хотела има магазин за шоколад и шокобар, където се предлагат над 30 вида, включително с джинджифил, лавандула и морска сол, За любителите на горещия шоколад се предлагат комбинация с бурбонска ванилия или лют пипер, а също коктейлни напитки на шоколадова основа. Изцяло посветен на шоколада е и Etruscan Chocohotel в Перуджа, Италия. Хотелът е на три етажа с имена "Млечен шоколад", "Черен шоколад" и "Джундая" - местен вид с вкус на лешници. В магазина и ресторанта на хотела се предлагат прясно приготвени сладкиши и десерти на шоколадова основа. Ключовете от стаите също са оформени като шоколадени блокчета. The Chocolate Boutique е единственият хотел с "шоколадова тематика" във Великобритания. Той се намира в Борнмут и разполага с 13 стаи и апартамента, чиито гости всекидневно намират като подарък по някое и друго шоколадче или бонбон. Освен това тук се организират семинари, по време на които гостите, ръководени от професионален шоколатиер, могат да се опитат да произведат собственоръчно белгийски трюфел. В художественото ателие пък могат да си поръчат портрет, изрисуван с млечен, бял или черен шоколад. Хотелът Rosas & Xocolate (Рози и шоколад) се намира в град Мерида, Мексико. Мерида е столица на мексиканския щат Юкатан, а булевардът "Пасео де Мантехо", на който е разположен хотелът, е една от туристическите забележителности на града. Хотелът залага на връзката с традицията на маите при отглеждането и обработката на какаото. "Рози и шоколад" е специализиран в шоколадовата терапия. Смята се, че процедурата влияе благотворно не само на тялото, но и на душата.