Безплатни кулинарни работилници из страната учат децата да обичат полезните храни.
България е на пето място по затлъстяване при децата в Европа, а една трета от учениците у нас всеки ден изяждат нещо сладко и тестено и изпиват поне една безалкохолна подсладена напитка.
За да контрират тази тревожна статистика група загрижени родители се включват в инициативата "Революция в храненето" на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър. Днес, 20 май е вторият й ден, в който доброволци в различни градове на страната организират безплатни кулинарни работилници за деца.В София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали и Момчилград децата ще се учат да готвят, ще правят картини от храна и ще обсъждат преимуществата на зеленчуците пред сладките закуски. Участниците в "Революцията" са поканени да се включат и в национален конкурс за детска рисунка, който ще завърши с награди. В столицата събитията се провеждат между 10 и 16.30 ч. на пет места. Акцент е работилницата на шеф Жоро Иванов, председател на неправителствена организация "Евро-Ток България", обединяваща най-добрите кулинари у нас.
В Гранд хотел София децата приготвяха красиво аранжирани чинии с основни зеленчуци и беседваха за полезната храна. Интересът на малчугани и родители се оказа голям - повечето места в работилниците бяха заети още преди началото на двудневното събитие на 19 май. "Писна ми да гледам какви гадни неща дават на детето да яде в училище и реших, че е време да направя нещо" - така една от организаторките, Наталия Александрова, обясни мотивацията си пред "Дневник". Подета от статия в кулинарен блог, инициативата бързо се разраства из страната. Подробности за различните събития родителите събират в страницата й във "Фейсбук". Иначе самият ден се чества от 2012 г. по идея на един от най-известните телевизионни кулинари Джейми Оливър. Точната му дата е 19 май. Британецът от години се застъпва за простичката, но питателна храна и използва славата си, за да я популяризира. С предаването си Jamie’s School Dinners от 2004 г. той подема кампания за "качествена и готина храна" в училище, която да постави началото на "най-голямата гастрономическа революция". Година по-късно революцията се прехвърля и в САЩ, а днес е пуснала корени в повече от 120 страни, увличайки над четвърт милион деца.