Фотогалерия: С морков и пастел срещу вредните закуски

Юлия Лазарова

Фотогалерия: С морков и пастел срещу вредните закуски

Безплатни кулинарни работилници из страната учат децата да обичат полезните храни.

  • България е на пето място по затлъстяване при децата в Европа, а една трета от учениците у нас всеки ден изяждат нещо сладко и тестено и изпиват поне една безалкохолна подсладена напитка.

    За да контрират тази тревожна статистика група загрижени родители се включват в инициативата "Революция в храненето" на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър. Днес, 20 май е вторият й ден, в който доброволци в различни градове на страната организират безплатни кулинарни работилници за деца.
    България е на пето място по затлъстяване при децата в Европа, а една трета от учениците у нас всеки ден изяждат нещо сладко и тестено и изпиват поне една безалкохолна подсладена напитка.<br /><br />За да контрират тази тревожна статистика група загрижени родители се включват в инициативата "Революция в храненето" на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър. Днес, 20 май е вторият й ден, в който доброволци в различни градове на страната организират безплатни кулинарни работилници за деца.
  • В София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали и Момчилград децата ще се учат да готвят, ще правят картини от храна и ще обсъждат преимуществата на зеленчуците пред сладките закуски. Участниците в "Революцията" са поканени да се включат и в национален конкурс за детска рисунка, който ще завърши с награди.
    В София, Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Добрич, Монтана, Севлиево, Казанлък, Кърджали и Момчилград децата ще се учат да готвят, ще правят картини от храна и ще обсъждат преимуществата на зеленчуците пред сладките закуски. Участниците в "Революцията" са поканени да се включат и в <a href="https://www.facebook.com/FoodRevolutionDayBulgaria/posts/1421475187914345:0" target="_blank">национален конкурс за детска рисунка</a>, който ще завърши с награди.
  • В столицата събитията се провеждат между 10 и 16.30 ч. на пет места. Акцент е работилницата на шеф Жоро Иванов, председател на неправителствена организация "Евро-Ток България", обединяваща най-добрите кулинари у нас.

    В столицата събитията се провеждат между 10 и 16.30 ч. на пет места. Акцент е работилницата на шеф Жоро Иванов, председател на неправителствена организация "Евро-Ток България", обединяваща най-добрите кулинари у нас. <br /><br /> <div> </div>
  • В Гранд хотел София децата приготвяха красиво аранжирани чинии с основни зеленчуци и беседваха за полезната храна.
    В Гранд хотел София децата приготвяха красиво аранжирани чинии с основни зеленчуци и беседваха за полезната храна.
  • Интересът на малчугани и родители се оказа голям - повечето места в работилниците бяха заети още преди началото на двудневното събитие на 19 май.
    Интересът на малчугани и родители се оказа голям - повечето места в работилниците бяха заети още преди <a href="http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/19/2971484_vreme_e_za_revoljuciia/" target="_blank">началото на двудневното събитие на 19 май</a>.<br />
  • "Писна ми да гледам какви гадни неща дават на детето да яде в училище и реших, че е време да направя нещо" - така една от организаторките, Наталия Александрова, обясни мотивацията си пред "Дневник". Подета от статия в кулинарен блог, инициативата бързо се разраства из страната. Подробности за различните събития родителите събират в страницата й във "Фейсбук".
    "Писна ми да гледам какви гадни неща дават на детето да яде в училище и реших, че е време да направя нещо" - така една от организаторките, Наталия Александрова, обясни <a href="http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2017/05/19/2971484_vreme_e_za_revoljuciia/" target="_blank">мотивацията си пред "Дневник".</a> Подета от статия в кулинарен блог, инициативата бързо се разраства из страната. Подробности за различните събития родителите <a href="https://www.facebook.com/events/1291570020951174/?acontext=%7Bsource%3A5%2Cpage_id_source%3A507445912650615%2Caction_history%3A[%7Bsurface%3Apage%2Cmechanism%3Amain_list%2Cextra_data%3A%7B%5Cpage_id%5C%3A507445912650615%2C%5Ctour_id%5C%3Anull%7D%7D]%2Chas_source%3Atrue%7D" target="_blank">събират в страницата й във "Фейсбук".</a><br />
  • Иначе самият ден се чества от 2012 г. по идея на един от най-известните телевизионни кулинари Джейми Оливър. Точната му дата е 19 май.
    Иначе самият ден се чества от 2012 г. по идея на един от най-известните телевизионни кулинари Джейми Оливър. Точната му дата е 19 май.<div> </div>
  • Британецът от години се застъпва за простичката, но питателна храна и използва славата си, за да я популяризира.
    Британецът от години се застъпва за простичката, но питателна храна и използва славата си, за да я популяризира.
  • С предаването си Jamie’s School Dinners от 2004 г. той подема кампания за "качествена и готина храна" в училище, която да постави началото на "най-голямата гастрономическа революция".
    С предаването си Jamie’s School Dinners от 2004 г. той подема кампания за "качествена и готина храна" в училище, която да постави началото на "най-голямата гастрономическа революция". <br />
  • Година по-късно революцията се прехвърля и в САЩ, а днес е пуснала корени в повече от 120 страни, увличайки над четвърт милион деца.

    Година по-късно революцията се прехвърля и в САЩ, а днес е пуснала корени в повече от 120 страни, увличайки над четвърт милион деца.<br /><br />
  • Фотогалерия: С морков и пастел срещу вредните закуски
  • Фотогалерия: С морков и пастел срещу вредните закуски