"Пастърма говежда" също получи защита в Брюксел като традиционна храна

"Пастърма говежда" също получи защита в Брюксел като традиционна храна

"Пастърма говежда" също получи защита в Брюксел като традиционна храна
Европейската комисия одобри вписването на българската "Пастърма говежда" в Европейския регистър на храните с традиционно специфичен характер. Това се е разбрало по време на заседание на Комитета по политика по качество на земеделски продукти, което се състоя в Брюксел, Белгия.
"Пастърма говежда" има специфични характеристики и се произвежда по традиционен начин, съобщават от Министерството на земеделието.
При подаване на заявлението за регистрация на наименованието, България не е имала за цел да запази употребата на самото понятие "пастърма". Поради това защитата ще обхваща само наименованието "Пастърма говежда" в неговата цялост.
Понятието "пастърма" ще може да продължи да бъде използвано в целия Европейски съюз, при условие, че се спазват приложимите принципи и правила на правния ред на Съюза.
Досега защитени са филе "Елена", "Панагюрска луканка",роле "Трапезица" и "Кайсерован врат Тракия".