Суши за здраве

Суши за здраве

А освен че е вкусно, сушито, което се предлага във варненския ресторант „Сазае", въплъщава и японския принцип "красота и елегантност"
А освен че е вкусно, сушито, което се предлага във варненския ресторант „Сазае", въплъщава и японския принцип "красота и елегантност"
Знаете ли кое е общото между карате и суши? И в двата случая става дума за философия. Карате като философия на духа и суши като философия на храненето. Двете е успял да съчетае Димо Тенев, собственик на снек бар "Сазае" във Варна.
Още от улицата вниманието грабва огромно червено слънце, на чийто фон, изписана с екзотичен шрифт, се чете думата SAZAE. Така в Япония наричат добре познатите ни рапани, които се срещат и в Черно море. Точно те са основната съставна част на специалитетите в заведението - цели четири вида салати сазае: обикновена, рин-сазае, сазае делукс, сазае и аншоа. За разлика от класическите суши барове тук обръщат повече внимание на американския тип суши - без сурова риба.
"Едната причина за това е в липсата на дистрибуция, а другата - че все пак суровата риба не е типична за вкуса на европееца", казва Димо Тенев, бивш национален състезател и притежател на черен пояс по киокушин карате. Освен това в "Сазае" липсва традиционният кръгъл бар с подвижна лента, затова мястото няма претенции на суши бар. Понеже добро суши се прави от добри продукти, тук особено се набляга на качеството.
Всички подправки - уасаби, мирин, саке за готвене, а също и суровините - се внасят директно от Япония, но само за нуждите на заведението. Консултант за кухнята е истински японски майстор на суши. Менюто включва предимно ястия, приготвени с традиционния сос терияки, но наред с тях се предлага и характерната японска паста соба, както и богат избор средиземноморски тип салати. Обстановката в "Сазае" е ненатрапчиво изискана - с мека мебел на първия етаж и стилно дърво на втория.
Опознал и обикнал суши покрай заниманията си с киокушин карате, собственикът на "Сазае" се е захванал сериозно с идеята да наложи суши като най-здравословния вид бърза храна. "Суши е не толкова екзотичен вид кухня, колкото специфична философия на хранене, споделя той. Подобно на пицата, суши се консумира по цял свят, като навсякъде се прибавя нещо, което да го приспособи към местния вкус - авокадо в Калифорния, пиле в Австралия..." А освен всичко друго суши въплъщава напълно японския принцип "красота и елегантност". А доброто суши е... просто необходимост. И то поне веднъж седмично, за здраве и дълголетие.