Консервната индустрия е произвела над 100 хил. тона
"За производителите на консерви 2006 г. беше изключително успешна с над 15% нарастване на производството. След срива през 2005 г., когато сушата изпепели реколтата и липсата на суровина удари индустрията, миналата година браншът се съвзе и производството на консерви надхвърли 110 хил. тона." Това съобщи председателят на Съюза на производителите на плодове и зеленчуци Константин Ламбрев, представяйки предварителните данни за приключването на стопанската 2006 г. в бранша. Организацията обединява около 50 предприятия, които осигуряват около 80% от цялото производство в страната.
За последните пет години секторът бележи постоянен растеж и това основно се дължи на инвестициите в производството. Половината от компаниите разполагат със системата за самоконтрол (НАССР), която гарантира безопасността на храните, а останалите са в процедура по внедряването й. След загубата на руските пазари предприятията постепенно се съвзеха от кризата и се ориентираха към европейските пазари. Така отрасълът се нареди сред лидерите в износа на хранителна продукция след винопроизводителите.
По предварителни данни износът през миналата година е достигнал 100 хил. тона, което е абсолютен връх за последните 17 години. Докато през 2001 г. зад граница са изтъргувани 62 хил. тона плодови и зеленчукови консерви и сокове, от 2003 г. насам тези количества надхвърлят 90 хил. тона, сочи статистиката. Лек спад е отчетен през 2005 г., когато заради сушата цялото производство беше намалено, припомниха експерти. Изнесени са 88 хил. тона, които в стойностно изражение обаче надхвърлят приходите, реализирани през 2004 г. Експортът през 2005 г. е бил за над 103 млн. евро при 97 млн. евро приходи през 2004 г. Основният пазар е съседна Гърция, сравнително големи количества се пласират в Германия, САЩ и Русия.
Близо 90% от преработената продукция се изнася, тъй като вътрешното търсене досега бе символично поради домашното производство на консерви. От две години вътрешният пазар все повече се разраства и това според експерти се дължи на доброто качество и вида на консервираната продукция. Досега вътрешният пазар основно задоволяваше потребностите си от основни хранителни стоки предимно от внос. При плодовете и зеленчуците вносните стоки задоволяват 65% от потреблението, 42% е при месото и колбасите и най-много 90% - за риби и аквакултури. Българските млечни продукти почти изцяло задоволяват търсенето, затова там вносът държи едва 26% от потреблението, сочат данните на статистиката.
Въпреки ограничената консумация на готови консерви през последните години българите увеличиха рязко търсенето на сокове и преработени плодове и зеленчуци. Това се отрази и на вноса, който расте пропорционално на износа. Преди пет години пазарът е поемал над 33 хил. тона консерви и сокове, а през 2005 г. вносът вече е надхвърлил 63 хил. тона. Очакванията са, че през миналата година този внос вече достига 70 хил. тона.