Български особености на турската кухня

Татяна Тюркан Карова е родена в село Устрем, Кърджалийско. През 1989 г. семейството й заминава за Турция "с една голяма екскурзия". Тази голяма екскурзия смята за свой голям късмет, защото й дава възможност да се срещне с "необятната турска кухня" и създава у нея голяма мечта - да си направи ресторант. Така преди 9 г. отваря "Тюркоаз" в София.
Ресторантът, в който храната се приготвя от девет готвачи от Турция, ще се представи на предстоящия първи по рода си фестивал на открито за качествена храна и напитки - StrEAT Fest. Той отваря "врати" на 30 септември, тази събота, от 10:00 до 22:00 часа и е организиран от изданието "Бакхус". Всичко за него четете тук.
Как стигнахте до кухнята?
- Една голяма екскурзия ме отведе в страната на турската кухня. Когато се нанесохме в жилището ни в Бурса, още същата вечер започна да се звъни на вратата по местна традиция и започнаха да пристигат чинии с храни. Всяко ястие бе толкова интересно и вкусно, защото е сготвено от хора, идващи от различни региони на страната. Съседството там е много важно. Хората спазват обичаите си. Така почнах да опитвам турската кухня. А и готвенето ми е голямо хоби и започнах да обикалям страната и на място опознавах особеностите на кухнята. Тя варира много в отделните региони. Но исках да живея в България и така съчетах двете в едно - страната и кухнята.
Каква е ролята на храната в приемането на различните култури?
- Хубавите мигове хората споделят на маса, когато са заедно. Смятам, че храната не е само за тялото. А и е много важно каква храна поднасяте. По този начин опознавате и културата на хората, начина на живеене. Неслучайно много фирми, министерства и др. организират събития, свързани с храна. Много обичам да участваме в такива фестивали.
Какви предизвикателства има за ресторант с турска кухня в България?
- При нас беше трудно да убедим турските готвачи да живеят в чужда за тях страна. Имаме проблеми и с осигуряването на продукти, които ги няма в България. Предизвикателството е много голямо. Както и това, когато се опитват да ви копират. Смятам, че малко хора успяват да правят такъв бизнес в чужда държава.
Смятате ли, че можете да промените представата на хората за Турция чрез това, което им готвите?
- Да, много пъти. Най-голямата заблуда, която имат хората за турската кухня е, че е прекалено пикантна, калорична, мазна, прекалено много подправки се използват, а десертите са прекалено сладки. Въобще не е така. Като отворите нашето меню, ще видите, че много от храната се готви в момента и не на газ и ток, а на дърва. Всички меса са на скара, много от мезетата или са печени или много леко задушени. Десертите колкото и да са сладки - са здравословни - казандиби, сутляш. Хлябът се меси и пече всеки ден. И така променихме тази заблуда у много хора за турската кухня.

Имате ли любим продукт или подправка?
- Сумакът е любимата ми подправка. С нея се овкусяват салати, с нея могат да се готвят месни ястия, на които искате да придадете по-кисел вкус. Тя се счуква, но не така, че да стане на прах. Това е уникална подправка.
Освен това кадаифът ми е любим продукт, от който мога да създам 50 различни вида десерти - кюнефе, кадаиф, мънички гнезда с ягода.
Много обичам да работя с пещта. Каквото и да сложите, става уникално. Знаете ли колко поръчки имаме за боб в гърне? А го няма в менюто, но го правим за гости. Да сложите една дюля, паднала в градината на земята и да я поръсите със захар и да я сложите в пещта - толкова е вкусно. Като решихме да обновяваме ресторанта, отказах да се замени пещта на дърва с друга.

Добрите готвачи знаят, че никое ястие няма да стане вкусно, ако в него не се добави щипка любов. Затова и Татяна избра тази дума, с която да представи най-важното според нея, което определя отношенията между хората.
Рецептата, която тя избра за читателите на "Дневник" - може да видите тук.