Как овцете и пчелите станаха отново лозари

Как овцете и пчелите станаха отново лозари

В малкото градче Бад Кьосен в провинция Саксония-Анхалт, Германия, овце колтучат лозето, а оси и пчели се борят с вредителите вместо пестициди. Завръщането на тази традиционна "работна ръка" не само разкрасява живописните хълмове край долината на река Зале, но има и дългосрочна цел - ограничаването на ефекта от климатичните промени.
На 51 градуса северна ширина и приблизително на средата на пътя между Лайпциг и Ваймар долината, образувана от реките Зале и Унструт, е един от най-северните винопроизводителни региони в Европа. Някога основен за Източна Германия, след 1989 г. той страда от ефектите на силно индустриализираното земеделие, а и от естествените си дадености - хълмист терен и капризно време.
Масивите, разположени по склоновете около реката, някога са се радвали на слънце и ограничени валежи. В последните години обаче екстремното време - периоди на суша с 30-градусови температури, редуващи се обилни валежи от по 30-40 л на квадратен метър - ерозира почвите и допълнително усложнява трудната обработка.
Как овцете и пчелите станаха отново лозари
InvestEU
Проблемите карат местната винарна "Клостер Пфорта", наречена на средновековния манастир край Наумбург, да търси изобретателни решения. С проекта LifeVinEcoS, осъществяван заедно с Университета за приложни науки в Анхалт, тя иска да установи научните ползи от забравени в региона техники за отглеждане на грозде - като саденето на зелени пътеки от диви цветя и билки по редовете и използването на животинска сила - или по-скоро апетит - за колтучене и плевене. Инициативата е финансирана с 800 хил. евро от програмата на Европейския съюз Life, чиято цел е да инвестира в проекти за устойчиво зелено развитие и един от три земеделски проекта, които Европейската комисия показа пред журналисти в рамките на кампанията #InvestEU.
Проектът, започнал през 2016 г., е едва в първата от своите четири години. Надеждата на "Клостер Пфорта", която е публична собственост, е резултатите му да убедят останалите винопроизводители да го приложат. На първо време от винарната са развили два микса от семена на 48 диви цветя и билки, ендемични за региона, които цъфтят целогодишно. Приспособени към местния климат, те не конкурират лозите за вода през сушавите периоди, докато ограничават ефектите на ерозията.
Сабине Тишев от агрофакултета към Университета за приложни науки в Анхалт (вдясно)
InvestEU
Сабине Тишев от агрофакултета към Университета за приложни науки в Анхалт (вдясно)
Овцете пък се оказват евтин и "нисковъглероден" вариант за обгрижване на полегатите склонове - пуснати да пасат свободно, животните показват естествено предпочитание към тревите, билките и листата на гроздето. А периодичното окастряне на листата на храста, както и на новопоникналите филизи (колтучене) е необходимо, за да достигат слънцето, въздуха, хранителните вещества от почвата и насекомите до зреещия грозд. За целодневна паша в продължение на два периода от по два месеца в годината животните са прекарали средно само 2% от времето си в ядене на плодовете, твърдят от винарната.
Тези техники се оказват и алтернатива на мулчирането (засипването на почвата с материал, който да предотврати израстването на плевели и да задържа влагата). Редовете с диви растения, "обработени" от овцете, привличат повече пчели, оси и пеперуди от застрашени видове, които на свой ред привличат птици и са естествена мярка за борбата с вредителите. От винарната се надяват да докажат, че увеличеното биоразнообразие - от 50% до 60% сред растителните видове - ще привлече повече насекоми и особено диви пчели, чийто брой намалява със стряскаща скорост.
Как овцете и пчелите станаха отново лозари
InvestEU
"Клостер Пфьорта" произвежда 21 вида вино, предимно от бели сортове. Целта на LifeVinEcoS не е да увеличи добива на грозде (винарите в Саксония-Анхалт имат наложен от провинцията производствен лимит от 90 хектолитъра на година), а да ограничи ефекта на климатичните промени и отпечатъка на самото земеделие върху природата. А не бива да се забравят и естетическите ефекти, разказва д-р Сабине Тишев, главен експерт по биоразнообразие към проекта. През Бад Кьосен минават едновременно винен, колоездачен и планински туристически маршрут и "Клостер Пфорта" разчита както на производството си, така и на редовни турове и дегустации в ресторанта, магазина и избата си - своя "винен музей", който пази от всички вина, произвеждани в региона.