Мюнхен, "Мариенплац" - наденички и глювайн

Мюнхен, "Мариенплац" - наденички и глювайн

Коледният пазар в Мюнхен - един от най-големите в Германия, е основан още през 14 в.
Коледният пазар в Мюнхен - един от най-големите в Германия, е основан още през 14 в.
Мюнхен е неоспоримата "столица" на коледните пазари в Германия. Един от десетте най-големи в страната е основан тук още през 14 в., но се превръща в световноизвестна атракция едва след 1972 г., когато е преместен на централния "Мариенплац". От тогава досега той се открива неизменно в началото на първата от четирите седмици на предколедното очакване (т.нар. адвенти) и остава отворен точно до 14ч. на 24 декември.
Повече от 160 павилиона
на пазара са разположени на площ от 20 хил. кв. м. и достигат чак до кулата на "Старото кметство" (Altes Rathaus). От тях можете да си купите традиционни ръчно изработени коледни украшения, печени кестени, щолен (сладкиш със сухи плодове и много подправки), греяно вино, билкови ликьори и дори традиционните за Бавария мъжки елеци и къси панталони от щавена и украсена с бродерии овча кожа.
Кулата на кметството в Мюнхен
Кулата на кметството в Мюнхен
Най-голямата атракция на коледния пазар е огромната елха пред "Ново кметство" (Neues Rathaus). Тази година дървото пред фантастичната късно готическа фасада е подарък за Мюнхен от малкия Бургхаузен и е украсено с 3 хил. светлини, които "плуват" в небето над площада.
Полетът от София до коледното сърце на Германия
отнема около два часа. От Варна – с половин час повече. Ако решите да тръгнете в дните, оставащи до Коледа, цените на двупосочен билет от София и Варна струва вече почти еднакво - около 200 лв. При ранна резервация – месец по-рано, на приблизително същата цена в двете посоки можеха да пътуват двама души. Лоу коуст компаниите летят до някогашното военно летище в Меминген. От там до централната мюнхенска гара "Hauptbahnhof" около час и половина пътува редовна автобусна линия. Ако купите билета си онлайн неговата цена е 15 евро в една посока. На място в автобуса ще ви излезе с 5 евро повече, но това не е единствената причина да предпочетете електронния билет. Местата в автобусите свършват бързо, тъй като предимство имат пътниците с предварителна резервация.
Павилион за греяно вино на романтичния Sternenplatzl (Площадче на звездите) в Мюнхен
Павилион за греяно вино на романтичния Sternenplatzl (Площадче на звездите) в Мюнхен
От централната гара на Мюнхен (Hauptbahnhof) достъпът до всички части на града е лесен и бърз. Най-евтиният вариант при престой от три до седем дни е
седмична карта за около 22 евро.
Първата, а и най-лесна възможност, да се сдобиете с нея, веднага след пристигането си в Мюнхен, е пътническият център на германските железници в сградата на самата гара. Картата дава възможност за неограничен брой пътувания в рамките на 7 дни с – автобус, тролей, трамвай, метро (U Bahn) или градските влакове (S Bahn).
Вторият неизбежен разход е за настаняване в Мюнхен. Месец преди откриване на коледните пазари платформите за онлайн резервации на хотелски стаи или квартири предлагахаа варианти на цени от 40 евро за двойна стая. На тази цена можете да се настаните в малък, чист, тих и топъл хотел с две катерички, сойка и две свраки в двора, но без закуска. Но това също не е проблем. Дори и да изберете по-отдалечените квартали на града, пътуването от там до аромата на печените ябълки с канела, наденичките с доматен сос и къри или топлото вино няма да ви отнеме повече 20 минути и то при смяна на два вида транспорт. След това, в която и да е от десетките пекарни в центъра на града, за не повече от 5 -6 евро ще получите брецел с
масло, сладкиш и голяма чаша хубаво кафе.
Разликата в стандартите на живот ви застига, когато решите да изпиете една бира, да хапнете прословутите "бели" баварски наденички със сладка горчица или порция лебервуст с немско кисело зеле (Zauerkraut). Дори само бърза супа, ръжен хляб и голяма бира няма да ви излязат под 20 – 25 евро за двама. Поне пет от тях ще са само за бирата.
"Това е сметката – две супи и две бири – 50 лв. , казва на чист български келнерът в голям ресторант на "Вайнщрасе" - една от централните търговски улици, които тръгват от Мариенплац. На двата му етажа в 8 вечерта няма свободни места въпреки, че денят е делничен. Чака се на опашка.
"Немците не вечерят у дома,
казва нашият човек, за това в този бизнес има много пари. Вече повече от десет години съм в Германия, преди работех в друг ресторант на същия собственик, но след като откри този, прехвърли целия екип в него".
Разказва, че в България бил моряк, но решил да слезе на сушата и така започнал работа като сервитьор в "Златни пясъци". След това дошъл в Мюнхен. "Всички сервитьори сме от бившия соц., обяснява той – този е поляк, оня там сърбин, аз съм българче... Ханс иска винаги да е началник, да командва. Предложиха ми и на мен, но отказах. Заплатата на шеф дьо зал е 2200 евро. И до там - не можеш да изкараш нищо повече. Аз съм на заплата и на процент. Като направя 30 хил. евро 3 хил. са ми в задния джоб. Печели се добре, но и работата е много".
Преди години
решил да се върне в България.
Започнал с малко заведение в Обзор. "Мъка, братко, клати глава той. Едва избих наема и другите разходи. Каква печалба, какви пет лева! Да не говорим за качеството на персонала, за отношенията с колегите... Следващото лято пробвах по Северното Черноморие – в Кранево. Е, там вече глътнах вода. В края на сезона събрах багажа и пак тук. Никога няма да стана немец, никога няма да свикна с тях, но каквото и да е, не искам да чувам за връщане в България! Тук има ред, има закон и дисциплина, има бъдеще".
Най-голямата атракция на коледния пазар е огромната елха пред "Ново кметство" (Neues Rathaus).
Най-голямата атракция на коледния пазар е огромната елха пред "Ново кметство" (Neues Rathaus).
Организатор на Коледния пазар в Мюнхен е баварското Министерство на заетостта и икономиката. Временните търговци на Мариенплац и в останалите части на града работят по строг регламент, който никой не нарушава. Огромният дял от оборота им идва от греяното вино – от 3 до 5 евро за чашка в дните до 24 декември. През това време ресторантьорите наоколо нямат право да го предлагат в заведенията си. Тяхна "запазена територия" остава бирата. Колкото и да ви се иска да добавите една чаша към наденичката от уличния павилион – няма от къде. Изключение прави щанд на романтичния Sternenplatzl (Площадче на звездите) малко встрани от глъчката пред Новото кметство на "Марианплац". В него се предлагат рибена супа и сандвичи със сьомга, прясно изпечена върху дъбова дъска. Като напитка към тях получавате... димяща греяна бира с канела, карамфил, индийско орехче, анасон и още десетина поправки. Нея също няма да я откриете в бирарията през улицата. Там барманът удря камбана всеки път, когато отваря ново буре от традиционната Weizenbier (нефилтрирана пшенична бира).
Ако сте любител на експериментите в никакъв случай не пропускайте зимната Dunkel Natur Trueb (тъмна, естествено мътна бира с плътен вкус и аромат).
Точно в 17.30 ч. всеки ден
балконът на Новото кметство в Мюнхен се превръща в сцена. Редуват се професионални музиканти и аматьорски трупи, симфонични оркестри и любителски квартети. Ако пристигнете на Мариенплац в последната седмица преди Коледа на 18 декември имате шанс да чуете изпълненията на хора към църквата "Покров" в Киев, на 20 декември барокова музика за арфа, а на самия 24 декември – традиционна немска коледна музика в изпълнение на духови инструменти. Достатъчно е само да си намерите удобно място край колоната с позлатената статуя на Дева Мария в центъра на площада.
Тиха нощ, свята нощ, ли...? Сега в Мюнхен е време за забавления, музика, вкусове и аромати. Затова коледни пазари има дори на големите летища край града. За да останете част от атмосферата им дори в последните минути преди полета си можете да се запишете за една от автобусните обиколки по пистите им. Техният маршрут е очертан така, че да ви покаже най-красивата гледка към блестящите в коледната си украса терминали, феерията от пулсиращи сигнални светлини. И... излитащите самолети.