Кокосов мус за търпеливи

Кокосов мус за търпеливи

Снимката е илюстративна
Associated Press
Снимката е илюстративна
Талантливият сладкар Павел Павлов е възпитаник на HRC Culinary Academy. През 2010 г. заминава за Норвегия, където работи в ресторанта с една звезда "Мишлен" Renaa, Bølgen og Moi и Tango. Там открива страстта си към сладкарството. Това го подтиква да отиде в Норвежкия институт по гастрономия и не след дълго става първият чужденец допуснат в националния отбор на Норвегия. През 2016 г. отборът печели два златни медала и се нарежда на четвърто място в света в Олимпийските кулинарни игри в Ерфурт, Германия. Към днешна дата Павел Павлов работи над мечтата си да развие собствена сладкарница.
Почитателите на изисканата кухня могат да опитат неговия десерт, който ще е част от гала вечерята на списание "Бакхус" в края на месеца. На нея ще бъдат обявени най-добрите ресторанти. Павлов ще бъде и лектор в съпътстващата конкурса програма.
Преди това обаче той предлага на читателите на "Дневник" рецепта за кокосов мус.
Необходимите продукти:
710 гр. кокосово пюре
7 гр. желатин на листа
140 гр. белтъци
100 гр. захар
Технология: Кокосовото пюре се затопля до 45 градуса. Към него се добавя предварително накиснатия желатин в студена вода. Разбърква се до разтваряне на желатина. Белтъците се разбиват "на сняг" заедно със захарта. Към тях се добавя полустегналото пюре.
Готовата смес се изсипва в чаши или форма за торта и се изстудява цял нощ. Мусът може да се гарнира с пресен кокос на тънки стърготини или пък с тропически плодове.