Еклери с диви гъби, трюфел и тиквени семки

Французите означават с думата choux (шу) тестените форми, които позволяват пълнеж. Обичайно става дума за сладкиши, но пълнежът може да бъде всякакъв.Една солена шу рецепта предлага шеф Емил Минев. Той е кулинарен арт директор в академията Le Cordon Bleu, Лондон и ще представи и едно от ястията на гала вечерята на "Бакхус" в края на март. На нея ще бъдат обявени и най-добрите ресторанти в конкурса "Ресторант на годината Бакхус 2017, Acqua Panna & S. Pellegrino". Преди нея тази година ще има и лекторска част.
Рецептата - Choux с диви гъби, трюфел и тиквени семки, е част от авторската кухня на академията. Продуктите са достатъчно за приготвянето на 30 еклери.
Продуктите за choux:
50 гр. масло
120 мл. вода
2 гр. фина сол
75 гр. брашно за кекс (T45)
2 яйца
отделно разбити яйца за намазване
тиквени семки
Продукти за плънката:
1 глава лук, нарязан
1 скилидка чесън, нарязана
листа мащерка
200 гр. смесени диви гъби
фина сол
бял пипер
олио с трюфел
Технология
Загрейте фурната на 200 градуса. Затоплете маслото с водата и солта в тиган на слаба температура. Когато маслото се разтопи, оставете сместа да заври и веднага я махнете от котлона. Добавете брашното в горещата смес. Разбърквайте докато се получи паста. Върнете тигана на слаб котлон, за да се изсуши пастата. Продължете да разбърквате докато стане на топка и се отделя от стените на тигана без да лепне. Преместете я в купа да изстива 5 минути. Едно по едно добавете яйцата като разбивате енергично след всяко от тях, за да се поеме колкото може повече въздух. След това сместа би трябвало да е гладка и лъскава. Сместа е готова за ползване, когато пада от лъжицата на капка без да се разтича. Поставете сместа в пош и я шприцовайте в продълговати форми. Намажете с разбитите яйца и поръсете с тиквените семки и после пак намажете с разбитите яйца. Печете за 15-20 минути.
За приготвянето на плънката задушете лука, чесъна и мащерката в маслото. Добавете почистените гъби и засилете котлона, за да се запържи сместа докато омекне. Добавете подправките и охладете. Когато се охлади, нарежете на ситно и добавете от олиото с трюфел.
Леко отворете тестените форми от едната страна и поставете с лъжица гъбената смес вътре.