Химадорес се наричат производителите на синьо агаве, от което се прави текила.
Малко известно е, че познатата на всички оригинална алкохолна напитка текила се приготвя само и единствено от сърцевината на синьо агаве, капризно за отглеждане растение, което се отглежда в и около мексиканския западен щат Халиско. Все по-голямото търсене и нарастващият интерес към текилата превръщат тази индустрия в многомилиардна, но в основата си,нейното производство се гради на вековни традиции, запазени и до днес. Химадорес, земеделските производители, отглеждащи синьо агаве, пазят традициите в това специфично производство, непроменено с годините и изискващо тежък физически труд - работи се с ръчни инструменти, а до насажденията се достига с мулета. Голяма част от експортната текила се произвежда в промишлени дестилерии, управлявани от британските компании Diageo, Bacardi и Мексико Jose Cuervo. Химадорите използват специален инструмент, наречен коа, за да отрежат дългите остри листа на растението, оставяйки сърцевината, която прилича на гигантски ананас. "Аз съм толкова горд, че съм химадор, ние сме първите във веригата на текилената индустрия, без нас няма текила", казва Марио Перес, 39-годишен химадор, и добавя със съжаление, че днес тази професия губи привлекателността си сред младите.
"В миналото да бъдеш химадор беше уважавана работа, сега си обикновен работник"."Трябва да режете по определен начин. Това не е лесна работа, можете да отрежете краката си", казва Перес. Повечето от реколтата от агаве се събира от работници, използващи мулета. "Помагах на баща ми в продължение на 20 години и много обичам тази работа", казва 41-годишният Хосе Луис Флорес, наследил от баща си седем мулета. "Никоя машина не може да ни замести. Моите мулета могат да преминат през всякаква скала или трудна пътека", казва той и добавя, че се надява в бъдеще да може да предаде занаята на четирите си деца. За да узрее достатъчно всяко растение агаве, са необходими седем до осем години, но голямото търсене принуждава производителите да използват все по-млади растения. Близо 18 милиона броя синьо агаве са били засадени през 2011 г.,въпреки това реколтата е доста под очакваното и не може да задоволи търсенето на пазара от 42 млн. от страна на регистрираните 140 компании за производство. Отглеждащите агаве се притесняват, че в крайна сметка машини ще ги заменят при прибирането на реколтата.