Овцевъди настояват да се засили контролът върху млечните продукти

Овцевъди настояват да се засили контролът върху млечните продукти

Овцевъди настояват да се засили контролът върху млечните продукти
Цените на суровото мляко непрекъснато спадат, а тези на крайния продукт в магазините растат. Това обяви Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, пред "24 часа". Той обяснява, че причина за това е нерегламентираното влагане на палмово масло в продуктите.
По думите му дори във висококатегорийни хотели на закуска се предлагало сирене с палмово масло, а вносът на този продукт в България годишно бил 60 хил. тона.
"Конкуренцията в България е кой ще произвежда по-скъп боклук", обобщава ситуацията той. Според него дори се прави износ на некачествени овчи сирена, за което говорела цената - 2.50 долара, което било невъзможно. Оценката му е, че цената на едро не може да е по-ниска от 8.50 лв. за кг.
Обяснява, че това е причината в редица държави да не внасят вече овче сирене и кашкавал от България, тъй като качеството е силно влошено. В същото време в търговските вериги залежавали такива продукти.
Караколев призовава да се затегнат мерките за контрол върху съдържанието на продуктите, тъй като в момента хората консумирали продукт, който нямал нищо общо със сиренето.
Обяснява и че в общия случай агнешкото, продавано в България, е с печат, че е българско, но обикновено е внос от Румъния. "По Великден и Гергьовден у нас са изядени между 30 и 50 хил. румънски агнета", казва той, като уточнява, че това е причината много български стопани да не са могли да си продадат стоката, защото цените са били притиснати надолу.