Женският пазар отново събира ценителите на уличната храна

За втори път списание "Бакхус" организира StrEAT Fest на 9 и 10 юни. Той отново ще бъде на Женския пазар, но този път ще е два дни и с повече изложители от изданието през есента.
През целия уикенд на 9 и 10 юни от 10 до 22 ч. между ул. "Цар Симеон" и ул. "Св. Св. Кирил и Методий", "Бакхус" ще превърне мястото в мечта за всеки ценител на добрата храна, напитки и продукти.
Миналата година на първия български уличен гурме фестивал - StrEAT Fest, дойдоха над 7000 души в рамките на феста и над 12 хил. в района в деня на събитието, съобщават организаторите.
Над 70 заведения ще предлагат храна на посетителите като пространството ще бъде разделено на различни зони, в които гостите ще могат да опитат висококачествени продукти: разнообразни храни, приготвени на място от известни столични ресторанти, занаятчийски вина, карфт бири, коктейли, сладкиши, джелато, специално кафе, селекция от продукти на български производители.
За децата ще има специален кът с аниматори, подсигурен от IKEA, а джаз банда, оркестър и група диджеи ще осигуряват добро настроение през двата дни.

"В България имаме пазари, но нямаме подобна пазарна култура. Искаме да превърнем преживяването "на пазар" в съвсем ново усещане. Целта е това събитие да се случва все по-често и да даваме пример и за други подобни изяви. Търсенето е голямо и има смисъл да се развиваме в тази посока и да представяме все по-разнообразно гастро-изживяване", разказва Джиджи Лагадинова, главен редактор на "Бакхус".
Храна за улицата
Ключова част от фестивала ще бъдат двете зони с 15 избрани ресторанти, които ще адаптират менюто си за "улицата" и ще предложат на посетителите типични ястия от различни национални кухни: тайландска (Royal Thai), японска (Hamachi-ni), френска (L'Instant Boutique & Catering), италианска (Da Bono focacceria pizzeria), модерна българска кухня (Ресторант "Космос"), турска (Turquoise), корейска (Ресторант "Кореа"), средиземноморска кухня (Ресторант Mediterraneo) и още "Щастливото прасе", "Фабрика Дъга", Ribs Brothers, Street Chefs, Rolling Dogs, HRC Академия.
"Бакхус", заедно с партньорите на събитието Kaufland ще участват със съвместен щанд в зоната, на който гост-готвачи ще приготвят още изненади от кулинарната географска карта - Митко Шопов от Food Connection, Яти от индонезийски ресторант Yati’s Cooking и Сандо от Chilli Hills. Повече за ресторантите и останалите изложители може да прочетете тук.
Отбрани вина и крафт бира
За ценителите на вино ще има специализирана зона, където ще могат да купят вината на Асоциацията на независимите лозаро-винари БАНЛВ, като техни представители със самостоятелни щандове ще бъдат "Вила Мелник", "Братанови", "Иво Върбанов", "Росиди".

За преследвачите на карфт бира, Каnaal и Crafter ще представят разнообразна и подбрана гама от крафт марки. Hills Beer и "Витошко Лале" ще ви запознаят с марката си, а партньорите на фестивала Stolichno ще участват освен с бира и на щанда на Rolling Dogs със специално предложение,
Водните барове на събитието ще бъдат представени от партньорите на Бакхус - Acqua Panna & S. Pellegrino в двата края на фестивала. За лятна разхлада ще има обособена бар зона с джин-бар, разнообразни предложения от One More Bar и коктейли от Bulleit. Специално кафе за освежаване от Chucky’s и Percolate ще може да се опита в двата края на феста.
В "Сладко&Солено" ще има опитаме хляб с квас и сладкиши на Хляб&Soul, сладоледени смутита и сокове от Frudada, джелато и сладки от "100 грама сладки", Cakey Bakey изкушения, сладолед от Coppa della Maga, емблематичния черен хляб, кроасани със сьомга и още вкусотии от "Братя Хлебари".
Директно от производителя
В Зона "Производители" ще бъдат представени изложители с висококачествени сезонни, месни и опаковани продукти. Сред участниците са "Майстори Месари", Food Folie, 11 Meats, лютиви сосове Chilli Hills, Go4Raw, Rosey’s mark, "Разядко", Delishu и други.
Тази година събитието ще заема по-голяма площ, като ще има 6 входа за бърз и лесен достъп от всички страни на фестивала. Входът за 1 човек е 5 лв, като билети може да се купят онлайн на , за да си осигурите преференциален достъп на bilet.bg.
На 9 юни, фестивалът ще открият музикантите от ANGEL'S GIPSY ORCHESTRA, под ръководството на създателя на оркестър "Карандила" - Ангел Тичалиев, които пристигат в София специално за този ден.На 10 юни настроението ще завихрят добре познатите джаз изпълнители, които сформират суинг септет, начело с Вили Стоянов - тромбон.