"Тандем" затвори цикъла с одобрени производства

На живо
Траян Траянов в подкаста "Дума на седмицата"

"Тандем" затвори цикъла с одобрени производства

"Тандем" е първото месопреработвателно предприятие, което изцяло затвори производствения цикъл с одобрени от Европейския съюз компании. Целта е да гарантираме качеството на продукцията по всички звена на веригата, което е задължително условие за безопасността на предлаганите продукти, обясни шефът на компанията Кирил Вътев.
След първата за тази година ветеринарна проверка Европейската комисия издаде лиценз за производство и търговия в рамките на общността на предприятието за колбаси "Тандем" - София, и кланицата "Тандем" - Попово, която осигурява почти 90 на сто от суровината за колбасите. Напълно е покрила европейските изисквания за хуманно отношение към животните и свинефермата "Манекс" във варненското село Слънчево, която също от години снабдява с месо двете предприятия по веригата. Свинефермата също е одобрена наскоро и е сред малкото животновъдни обекти в страната, покрили европейските стандарти за безопасно отглеждане на животните, съобщи собственикът й Наско Манасиев.
Трите компании са юридически независими, но ги обединява общата им стратегия да въведат европравилата в хранителната индустрия, които бяха завишени значително през последните години. По този път вървят и останалите в бранша, които промениха партньорите си по суровинната верига.
"Повечето компании в месния бранш вече не купуват животни от частните дворове, а подписват дългосрочни договори с животновъдни ферми, за да осигурят постоянни доставки на качествено месо. Първи се ориентираха големите предприятия, някои от които вече започват да инвестират и в животновъдство", обясни председателят на Асоциацията на месопреработвателите в страната Костадин Чорбаджийски. Според него преструктурирането на сектора е неизбежно и ако искат да останат на пазара, до края на годината и малките компании трябва покрият изискванията за безопасност на храните.
В регистъра на Националната ветеринарномедицинска служба фигурират около 140 кланици и месопреработвателни цехове, от които са одобрени едва десетина. Други 6 кандидатстват за лиценз и се очаква да бъдат одобрени следващия месец. Евросъюзът даде едногодишен преходен период на мандрите и месопреработвателните предприятия да изпълнят стандартите, за да могат да произвеждат. На този етап конкуренцията между одобрените и неодобрените компании е несъизмерима, тъй като цената на продукцията на лицензираните е с около 30 процента по-висока. Докато едните са вложили милиони левове за модернизация, които биха се изплатили най-рано до 2-3 години, другите тепърва ще инвестират. Различни са и разходите за ток и поддържане на чистота, тъй като евронормите изискват помещенията да се дезинфекцират всекидневно и да се поддържат постоянно ниски температури срещу неразпространение на бацили.
"На пръв поглед продукцията ни изглежда неконкурентна заради високите цени и ниската покупателна способност на хората, но потребителите оценяват качеството и сигурността на здравословната храна. Потребителите могат да се доверят на това качество и да бъдат внимателни при избора на евтините чужди кренвирши или колбаси, които се очаква да влязат на българския пазар", обясни собственикът на "Тандем" Кирил Вътев.