Отварянето на ресторанта "Бушон" (Bouchon) в "Бевърли хилс" преди девет години е звездно събитие, където могат да бъдат видяни Пиърс Броснън, Дон Джонсън и Джей Лено. Днес мястото, създадено от готвача Томас Келър, който открива и други популярни ресторанти в САЩ, до чиито маси трудно можеш да се добереш, се дава под наем, след като през декември заведението спря работа. След неразбирателство с наемодателя за нуждата от ремонт и размера на наема, разказва агенция "Блумбърг".
Тя цитира Келър, който обяснява случилото се с това, че вече не са налице условия да се управлява печеливш ресторант. Изданието посочва, че случващото се с "Бушон" съвсем не е единичен случай.
Отминала слава
Някога процъфтяващите ресторанти, които се свързват с известни готвачи, се подложени на натиск през последните години от покачващите се наеми, твърде голямото си разрастване и промяната във вкуса на клиентите към автентична храна, което не зависи от това колко известен готвач ръководи кухнята. В допълнение за 10 г. някои ресторанти просто се изхабяват, посочва агенцията.
Associated Press
Гордън Рамзи
Списъкът със затворените скъпи ресторанти включва и "Мейз" на Гордън Рамзи след 14 г. работа. Както и DBGB в Ню Йорк на Дениъл Булуд, който успява да работи 8 г. След 19 години на пазара през юли затваря и емблемата на Емил Лагас Tchoup Chop в Орландо. Самият той не коментира случващото се, а говорителят на Рамзи казва, че той ще развива нова концепция на мястото на "Мейз". Говорителят на Булуд обяснява, че затварянето се дължи на това, че кварталът, в който се намира, не се е развил толкова бързо, колкото екипът е очаквал.
Associated Press
Джейми Оливър.
Известният британски готвач Джейми Оливър вече е затворил 12 от 37-те си ресторанта във Великобритания през тази година и намери нов партньор за австралийския си бизнес. Говорителят на Оливър посочва, че той все още не се е отказала от плана си през тази година да отвори заведения на 10 места и има процъфтяващ международен бизнес.
За известните готвачи е трудно да мултиплицират успеха си от една локация върху заведенията, отворени на други, смята Малкълм Кнап, консултант на ресторантьори в Ню Йорк. Обяснява, че в даден момент ресторантьор може да попадне на неправилния готвач и освен това няма да е на място, за да го контролира. "Хората очакват да видят в чинията си следа от майсторството на известния шеф, с когото свързват ресторанта, а не го получават. И а тъй като броят на ресторантите глобално нараства лавинообразно, шансът да получат дори намек от работата на магьосник в кухнята, също намалява", допълва той.
Наградите изглежда вече не помагат
В такава ситуация участието в телевизионни формати и печеленето на награди може и да не помогне. Звездите от "Фууд нетуърк" Боби Флей и Ги Фиери затвориха своя "Мидтаун Манхатън" през януари, след поредица негативни отзиви. Двамата не коментират случая. През тази година пък телевизионният канал ABC премахна от дневната си програма готварското си шоу The Chew, въпреки че в него се изявяват известни готвачи като Майкъл Саймън и Марио Батали.
Времената са тежки и в казината на Лас Вегас, където оглавяваните от известни готвачи ресторанти бяха до неотдавна препълнени.
В комплекса "Космополитън" в града, отворен за посетители през 2010 г., е имало три ресторанта, ръководени от базирания във Вашингтон шеф Хосе Андрес. Ресторантите са все още там, но комплексът добавя шест нови, които далеч не са от тази класа. Изпълнителният директор Бил Макбийт коментира, че клиентите предпочитат повече евтина храна и бързо обслужване.
Бизнесът не върви по вода
Norwegian Bliss, най-новият круизен лайнер на Norwegian Cruise Line Holdings Ltd., който бе пуснат на вода през май тази година, тръгна по маршрутите си без звездни шефове в ресторантите си. Преди това компанията е работила с Джефри Закариан, чиито ресторант "Джордж" в "Бевърли хилс" затвори врати през юли, и с Хосе Гарсес, носител на наградата "Айрън шеф" (Iron Chef).
Групата "Гарсес", към която принадлежи неговият базиран във Филаделфия ресторант, обяви банкрут през май. В документите, изпратени до съда, Гарсес посочва, че е взел като заем по-голямата част от нужните му 5.5 млн. долара за отварянето на "Амада" в Батъри парк сити през април 2016 г. Увеличаващите се загуби от дейността му се повлекли надолу цялата група. Ресторантът, предлагащ храна, типична за баския регион на Испания, затваря през март като никога не е бил на печалба. Гарсес коментира пред "Блумбърг", че като всеки друг и този бизнес е свързан с риск. Казва, че слива компанията си с PJ’s Coffee от Ню Орлиънс и е отворил прототип на ресторант, който смята да превърне във верига за такос под марката "Буена онда".
Associated Press
Томас Келър
Медията отбелязва, че стремежът на шеф готвачите да са представени във високия сегмент и да са на топ локации също им е изиграл лоша шега. Например, "Бушон" отваря врати в "Бевърли хилс" и е разположен на 12 хил. кв. фута площ на два етажа, има винен бар и тераси отвън. Наемът му започва от 106 хил. долара месечно.
Клиентите искат друго
В допълнение, някои ценителите на високата кухня, са привърженици на движението MeToo. Заради това на нюорлиънският ресторантьор Джон Беш се налага да напусне собствената си ресторантска верига, в която работят награждавани готвачи, след обвинения в сексуално посегателство. След като Батали е обвинен в същото, групата Las Vegas Sands Corp. затваря четири от ресторантите си в казината й в Лас Вегас и Сингапур тази година. И двамата не са пожелали да коментират.
Когато известният нюйоркски ресторант Les Halles наема различни "странстващи" готвачи заради раздялата си с Антъни Бурдейн, който се самоуби тази година, се налага да се бори с ред проблеми, сред които променящите се хранителни навици и съдебни процеси. До 2015 г., разположеният във финансови център на Ню Йорк ресторант, генерира 5 млн. долара приходи годишно. Работещите на Уолстрийт обичат да се отбиват за питие в късния следобед, а младежката аудитория идва да вечеря в 23 ч. Но през първите три месеца на 2017 г. приходите на ресторанта се свиват с 80 хил. долара. Това се вижда от документите при обявяването на несъстоятелност. Затваря пет месеца по-късно - през август 2017 г.