Никаква испанска шунка: какво поднася главният готвач на Елисейския дворец

Никаква испанска шунка: какво поднася главният готвач на Елисейския дворец

Никаква испанска шунка: какво поднася главният готвач на Елисейския дворец
Associated Press
На масата на френския президент "никога" няма да ви поднесат домати през декември, бели трюфели от Италия, нито испанска шунка, колкото и качествена да е тя: "Задачата ми е да популяризирам типично френските продукти", казва Гийом Гомес - главният готвач на президентството, който е от испански произход.
Важно място на бюрото му заема "първият френски черен пипер", донесен от остров Реюнион в Индийския океан. "Той не е най-добрият в света, но е френски и това е напълно достатъчно", обяснява за АФП усмихнатият и словоохотлив 40-годишен мъж. От 2013 г. той ръководи кухните на френското президентство, в които е работил през военната си служба.
Страстен привърженик на традиционните френски земеделски продукти и гастрономическо "ноу-хау", които предава в книгите си с "Уроци стъпка по стъпка" за възрастни и деца или чрез многобройни организации, Гомес е застъпник на "неелитистката", сезонна и достъпна за всички кухня.
Излишно е да питаме любимия на медиите шеф за вкусовете на президента Еманюел Макрон или предшествениците му: той не говори за това "никога". Майстор-готвачът от испански произход, най-младият носител в историята на изключително престижната титла "Най-добрият работник във Франция" за 2004 г., предпочита да разказва как "популяризира френското земеделие" в чиниите на президентския дворец.
Шунката "Хабуго" е може би най-добрата в света, обичам да я ям в Испания, но на масата в Елисейския дворец никога няма да я видите", уверява ни той. "Във Франция има хора, които правят много хубава шунка". Същото се отнася за високоценения бял трюфел от Пиемонте, Италия: "никога не бих го използвал".
Вегетарианско предястие за държавни глави
"Елисейският дворец не е откъснат от света и кухнята му се променя заедно с възгледите", разказва той и изтъква, че в президентството се яде по-малко и по-балансирано.
Доказателство за това е последната гала вечеря, поднесена в парижкия музей "Орсе" за около 50 държавни ръководители по случай церемониите на 11 ноември, чието меню Гомес приготвя заедно с кулинарни корифеи като Ален Дюкас, Ан-Софи Пик и Пиер Ерме. "Ордьовърът беше 100 процента вегетариански, нещо немислимо преди 20 години", отбелязва той.
Като цяло "се яде по-малко, не се остава по шест часа на масата, вече не се сервират три предястия, три основни ястия и три десерта, шест вида риба и дванайсет прибора, както се е правело преди", допълва Гомес.
А в чинията на мода са съвсем простите продукти. Запеченият праз със стриди на Ерик Фрешон "е велико ястие, което търпи развитие". Преди 3 години "никой не би ял праз в ресторант с три звезди "Мишлен", подчертава майстор-готвачът на президента.
Дегизиран като готвач от 3-годишен
Гийом Гомес, който се дегизирал като готвач още от детската градина, времена, когато тази професия "не беше толкова бляскава, колкото е днес", неотдавна издаде книга с рецепти за деца, публикувана от издателство "Шен".
Целта е да се научат децата да приготвят традиционни ястия по творчески и забавен начин: шоколадов мус и ястие от кълцано месо и картофено пюре, гарнирано с пържени зеленчуци, или "имам баялдъ" от Рататуй, "по-добре и отколкото в анимационния филм".
"Трябва да превъзпитаме част от децата да се хранят по-добре. Готвенето не е въпрос на елитарност, нито на цена. С праз и домати могат да се приготвят много вкусни ястия, когато продуктите са в сезона си", подчертава шефът и изказва съжаление, че някои деца отиват на училище с пакет чипс за закуска, който е "по-скъп от филия с масло". "Когато децата сами приготвят нещо от продуктите, те имат желание и да ги ядат. Дайте на едно хлапе, което заявява, че не обича спанак, да приготви спаначен пай!", съветва Гомес. /БТА