Теория и практика на храната на баските

Теория и практика на храната на баските

Теория и практика на храната на баските
Баски кулинарен център
Първата асоциация за испанския град Сан Себастиан е филмовият конкурс, но има риск да я замести друга - тази за вкусна храна. Градът, заедно с Киото, има най-много ресторанти със звезди "Мишлен" на квадратен километър. Баските обожават рибата треска и я предлагат и на туристите си по своя начин. В страната на баските си имат и своя вариация на нещо, което в останалата част на Испания биха нарекли просто тапас - малки парчета хляб, натопени или облечени в аншоа, хамон, козе сирене, пържени чушки. Забодени са с клечка и сложени на бара. После за сметката представяш броя клечки - между 1 и 3 евро всяка. Мерлуза в зелен сос, бейби калмари, приготвени в собственото им мастило... Само малка част от вкуса на баските, задължителни за всеки кулинарен турист, попаднал в града или околностите.
Частица от вкуса на баската храна ще бъде пренесен и на галавечерята, съпътстваща онкурса "Ресторант на годината 2018 Бакхус, Acqua Panna & S.Pellegrino" на 31 март. Едно от ястията, включени в шестстепенното меню, е баски Surf & Turf и чангуро краб с традиционен баски боб. Това ще сготви Фернандо Паласио. Той е от Сан Себастиан и представя с готвенето си Баския кулинарен център. Заедно с Адриан Леонели ще водят мастерклас, с който ще представят кулинарните иновации, вдъхновени от баските. Програмата на мастер класовете е през деня.
Баският център е основан в Сан Себастиан през 2009 г. с цел да развива кулинарния сектор и да свърже готвенето с мениджмънта и науката.
Теория и практика на храната на баските
Баски кулинарен център
Това е и първият в Испания университет, посветен изцяло на гастрономията. Разполага с факултет за гастрономически науки и с изследователски център, където се търси съчетаване на гастрономията, науката и културата. Амбицията е създаваната така кухня да е разпознаваема и на международно ниво. Факултетът е част от университета "Мондрагон".
В ядрото на изследователския център са кулинарното обучение, хранителните навици, социалната отговорност на хранителната индустрия, тенденциите и технологичните иновации в областта. Изследват се и проблеми, свързани с производството на храна и влиянието му върху обществото. Целта на Баския кулинарен център е да се установи като водещ международен изследователски гастрономичен център.
В борда на директорите му са местни топ готвачи. Същото може да се отбележи и за международния борд - Феран Адриа, който чрез молекулярната кухня популяризира в глобален мащаб испанската храна, Мишел Бра, Дан Бърбър, Гастон Акурио, Хестън Блументал, Рене Реджепи, Юко Хатори и др.
Центърът има за цел не само да обучава професионални готвачи, но и непрекъснато да включва иновации в процеса на приготвяне на храната. В центъра за иновации се генерират знание и иновативни продукти в кулинарната сфера.
През първата година на обучението си в кулинарния център бъдещите готвачи имат практика не само в готвенето. Обучават се в мениджмънт, създават им се бизнес умения и такива в предлагането на цялостна услуга.
Центърът предлага и обучение за "ентусиасти в кухнята" - лекции, готвене, споделяне на рецепти.
Теория и практика на храната на баските
Баски кулинарен център
Няма туристически гид, който да пропуска да спомене пред туристите Баския кулинарен център - не само заради възможността и чужденци да се запишат на любителски курс за готвачи. Но и заради сградата, която е една от най-впечатляващите в Сан Себастиан. Проектът е на местно архитектурно бюро, което е използало естествения релеф на местността и така отделните части на сградата са на различни нива.