Пет маршрута из света на виното

Пет маршрута из света на виното

Пет маршрута из света на виното
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Сувенирите може и още да са на мода, но пътешествениците, които обичат да изследват избраната дестинация и чрез нейната храна и вино, често отнасят в куфарите нещо за консумация. Най-вече продукти, които ги няма у дома. Друга възможност за изследване на чужди кулинарни традиции са тематичните дни и събития, свързани с храни и напитки, каквито все по-често има и в България.
Такава възможност днес и утре (10 и 11 май в зала 6 на НДК) дава третото поредно издание на изложението DIscover.VINO World. То е както за професионалисти, така и за обичащите да пият вино и да разширяват познанията си. След 15 ч. днес и през целия ден утре посетителите ще могат да се разходят не само в Европа и така наречения Нов свят, но и до дестинации, за които първата асоциация изобщо не е виното.
Вината ще бъдат подредени по основни зони на географски принцип: Франция, Италия, другите страни от Европа: Испания, Португалия, Австрия, Германия, Гърция, Турция и Македония, както и Нов свят. Отделна секция по традиция ще има за пенливи вина и розе. Последните две категории ще присъстват и на някои от другите щандове. (Повече за изложението и достъпа до него - тук.)
Заедно с Емил Коралов, издател на DiVino.bg и DiVino Magazine, предлагаме кратък наръчник за изложението с насоки какво да не пропуснете да видите или направите, тъй като в рамките на по-малко от два дни и стотици вина е невъзможно да се опита всичко.
1. Над 50 много специални вина могат да бъдат дегустирани срещу допълнително заплащане. Такъв пример е оцененото със 100 точки от Роберт Паркър Castillo Ygay White Gran Reserva Especial 1986 на изба Marqués de Murrieta. То е от емблематичния винен район Риоха. Паркър е може би най-известният винен експерт в света, а оценките си, превърнали се в еталон за индустрията, публикува на своя сайт. Коралов посочва, че на подобни изложения като това в София рядко може да се опита вино, оценено със сто точки от Паркър. Въпросното вино е произведено през 1986 г., но е съхранявано по специална технология и е бутилирано едва преди 3 г. Противно на очакването да не става вече за пиене, то е много свежо. "Човек, ако е много голям маниак, трябва да го опита", смята Коралов.
2. Попълнете познанията си с "вечните класики". На изложението ще бъдат представени "доста вина отвсякъде", казва Коралов и дава съвет човек да не ходи безцелно по щандовете, а да тръгне с идея и свой маршрут. Например може да избере да опита всички бели вина от Северна Италия и да сравнява. Италиански и френски вина ще има в изобилие - все пак това са основните производители в света. Всички основни винени региони ще бъдат на тепсия. Вечните класики са в голяма степен доминирани от червените вина, а сезонът клони повече към белите, но за доброто вино няма неподходящо време, казва Коралов.
Пет маршрута из света на виното
3. Ако човек обича пенливи вина, е добре да си отдели част от деня само за тях. Може да се опитат вина от емблематичната френска област Шампан, испанска кава, френски креман, италианско просеко, пенливи вина от Португалия.
4. Ако искате да се отдадете на малко екзотика и да излезете извън отъпканите пътеки, в това издание на изложението имате реалния шанс да го направите. Тук тя идва с вина от Молдова (от избата Château Purcari), Армения (Karas), Израел (Golan Heights) и Ливан(Chateau Musar). Всички те са сериозни производители в родината си, казва Коралов.
5. Пътешествието този път не се изчерпва с вината. Ще има и кулинарни удоволствия. Софийските ресторанти Mediterraneo, Jobo и Hamachi-Ni ще гастролират на открито – отвън, пред зала 6 на НДК, с ястия от менюта, специално създадени за събитието. Те също ще дадат възможност да се попътува до различни дестинации - до някои от които по необичаен начин.
Пет маршрута из света на виното