А колко бакшиш да дам в Испания?

А колко бакшиш да дам в Испания?

А колко бакшиш да дам в Испания?
"Дестинация: Храна" е специална поредица в "Дневник", която свързва две преживявания - пътуванията и вкусовете, които откривате когато сте на път. Не само на храни, но и на напитки.
Наскоро собственик на престижен софийски ресторант ми разказа, че покрай бума на нискобюджетните полети от и до София и сред неговата клиентела вече има много чужденци. Направило му впечатление, че големите групи испанци, които му гостуват от време навреме, не оставят бакшиш. И не защото са недоволни от обслужването. Просто смятат, че всичко е включено в цената. А защо смятат така - той не знаеше. Но културата за оставяне на бакшиш и неписаните правила колко и как са различни в различни държави. Някои пътуващи правят това, което e типично за тяхната страна, други се информират - какви са местните очаквания.
Експертите по намиране на най-изгодните застраховки от платформата Go Compare са направили карта с данни от 49 страни за това дали и какъв бакшиш да дадете на сервитьора, шофьора на такси, пиколото.
Според техните данни за Испания: в ресторантите обичайно се очаква да дадете бакшиш, който е 5-10% върху крайната цена, в баровете сумата се закръглява към по-високата. Очевидно не традициите карат испанците да не оставят бакшиш в България.
Различен е въпросът в Исландия, която и е известна с високия си стандарт на живот. Там обслужването в ресторанта е включено в цената. Но допълнителна сума ще бъде оценена от персонала.
Във Великобритания бакшиш не се очаква в ресторант, където сами плащате поръчката на каса. В другите - обичайно към сметката автоматично се добавят 10-12.5% такса обслужване. Клиентът обаче може да поиска тази сума да бъде премахната от сметката, ако не е доволен от сервиза. В баровете обичайно не се очаква бакшиш, но може да се купи напитка на бармана. Ако в конкретното заведение това не е прието - монета от 50 пенса до 1 паунд ще бъде приличен знак да се покаже задоволство от обслужването.
В Белгия в сметката директно е включена такса от 10-15%. В Португалия се очаква да оставите 10% бакшиш, но проверете дали вече не е включен в сметката. В бара - евро или две са ок.
В ресторант в Абу Даби не се очаква да оставите бакшиш, но ако го направите, това ще бъде високо оценено. Обичайната сума за целта е 10 дирхама, а ако оставите 20, ще покажете, че според вас обслужването е било изключително.
В "нормалните" ресторанти на Франция и кафетата се очаква да оставите едно за всеки 20 евро сметка или 5% от дължимата сума и в по-високия клас ресторанти. Барманите очакват между 1 и 4 евро при всяка поръчка.
В Швейцария всички такси са включени в обявените цени в менюто, но е прието да се закръгля дължимата сума към следващите 10 франка.
При следващото ви пътуване можете да проверите в съставената карта какви са бакшишите и дали се очакват от вас. Вашия опит или съвети - може да коментирате във форума.