Слънце, море и... грозде

Слънце, море и... грозде

Изключителен хранителен и диетичен продукт. Така нарича гроздето доц. д-р Стамат Стаматов, генерален секретар на Международната конфедерация по медицина и туризъм. Съставките на плода са идеално съчетани и не напразно той е определян от експертите като "течни слънчеви лъчи".
Още в края на ХІХ век в швейцарските курорти поставят началото на ампелотерапията (от гръцката дума ампелос - лоза) - лечение с грозде и гроздов сок. Захарите - гликоза и фруктоза, се усвояват лесно от организма и бързо достигат до кръвта, което подпомага сърцето, черния дроб и прави гроздето подходяща храна за хора, подложени на тежки физически натоварвания.
Първата гроздолечебница
През 1935 г. България е първият най-голям износител на грозде на европейския пазар. Само през 1939 г. от страната са изнесени 100000 тона.
Няколко години по-рано през 1933 г., основоположниците на гроздолечението в науката и практиката обявяват Варна за гроздолечебен център. В един от общинските хотели в курорта Св. Константин на 10 септември е основана гроздолечебница, която просъществува до Втората световна война. Почиващите в хотелската база получавали безплатно до 3 кг грозде на ден, набрано от собствени лозя или доставено от Евксиноград.
В зависимост от лечението индивидуалните дажби се определяли от лекар специалист. Гроздето обаче трябвало да се приема три пъти дневно преди ядене. Подбирали се сортове с нежна кожа, сочно месо и лесно отделящи се семки. Предпочитали се добре узрели плодове, но не прекомерно сладки и ароматни. Станцията била посещавана от много чужденци, които при отпътуването си били изпращани на жп гара Варна със специални подаръци по няколко пакета грозде за из път.
Съчетанието на гроздолечението с морските и слънчевите бани давало много добри резултати и осигурявало пълно запълване на легловата база през сезона.
Ампелотерапията днес
Съвременният метод за лечение с грозде е включен в програмата "Морелечение (таласотерапия) и гроздолечение". Тя се прилага в някои от черноморските курорти като елемент на здравословното хранене и здравословния начин на живот. "Няма нищо по-добро от това през есента с наши сортове грозде да се проведе един курс на здравословно хранене, заявява доц. Стамат Стаматов. Ампелотерапията спомага за пречистване на организма и за подобряване на състоянието след някои хронични заболявания, сред които тези на дихателната, сърдечно-съдовата, отделителната и храносмилателната система. Гроздето помага и при болести, засягащи обмяната на веществата, като подаграта и др."
Днес гроздолечението се завръща като мода в SPA центровете у нас, заявяват специалистите. В момента в хотел "Азалия" в курорта Св. Константин и Елена традициите на първата гроздолечебница са продължени чрез прилаганите винени терапии, маски и масажи на тялото с концентрати и екстракти от грозде.
Силата на гроздето
През последните години изследвания откриха в гроздето извънредно ценни профилактично-възстановителни съставки. Това предизвика бум в приложението му в почти всички СПА комплекси в Европа. От семките на плода се получава т.нар. гроздово масло, което е бедно на холестерин и по своите качества превъзхожда зехтина. Червеното грозде е богато на кварцетин противораково средство, потискащо злокачествените клетки и предотвратяващо образуването на тумори. Съдържащите се в него антиоксиданти играят важна роля като защитници на клетките, като изчистват натрупаните в тях свободни радикали.
Гроздето е и ценен диетичен продукт. То води до подобряване на здравословното състояние само с прилагането на гроздова диета или в комбинация с други методи на лечение. Най-популярно е гроздолечението в Италия, Франция, Русия и Швейцария. Така наречената винотерапия представлява приемане на грозде вътрешно и външно, като тялото се обвива със смачкано грозде (с люспите и семките) в специални балнеотехнически съоръжения подобни на капсули. Тези процедури са хит в СПА туризма през последните години.
Гроздето има малко белтъчини, затова те трябва да се добавят към менюто. Това не важи за мазнините, тъй като въглехидратите могат да се превърнат в масти. Гроздовата захар е крайно необходима за работата на сърцето, за дейността на мускулите и на главния мозък.
Гроздето и сокът от него са прекрасна храна за деца и хора над 60 години. Един килограм грозде дава на организма 700 калории. Обикновено около 3-5 кг от продукта може да задоволи дневните енергийни нужди на организма, твърди доц. Стамат Стаматов.
Методика на лечение
Гроздолечението може да се проведе навсякъде, заявява доц. Стаматов. То дава добри резултати дори и в домашна обстановка. За да се засили обаче емоционалният фактор и да се промени обмяната на веществата, от голямо значение е да се смени средата на живот. Затова съчетанието на гроздолечението с морското климатично лечение в курорт дава още по-добри резултати.
Гроздолечението, както и всеки друг вид лечение, не може да се предлага по шаблон. Нуждата от него и начинът на провеждането му трябва да се определят от лекар. Необходимо е да се конкретизира количеството на приеманото грозде и да се определи каква допълнителна храна трябва да получава организмът. Ампелотерапията може да се съчетае и с други лечебни методи. Началото му може да бъде с малки порции грозде - по 300 - 400 грама дневно, и да стигне до 2, 3 и повече килограма.
Денонощната порция от плода трябва да бъде разделена на три сутрешна, обедна и вечерна. По-големите количества може да се разпределят и на 4-5 приема. В някои случаи, когато се търси очистително действие, гроздето трябва да се взема на гладен стомах, съветва доц. Стаматов.
В съчетание с климатолечение ампелотерапията подобрява здравословното състояние не само на болните, но дава допълнителен енергиен заряд и на здравите. В България методът обаче се нуждае от разясняване, туристически маркетинг и реализация, смята генералният секретар на Международната конфедерация по медицина и туризъм.
Не яжте грозде, ако...
Използването на гроздето като храна и лекарство е противопоказно при захарната болест. Затова преди прилагане на гроздолечение трябва да се изследва няколко пъти кръвната захар, за да се установи евентуално скрит диабет. Гроздолечението не се препоръчва и при язви на стомаха, дванадесетопръстника и червата, при тежка декомпенсация на сърцето, силно изразено високо кръвно налягане, както и при свръхчувствителност към плода.