Котлети, кюфтенца, бекон... по колко начина японците ядат месо от кит

Котлет от кит, сурово китово месо, пържени китови хапки, бекон от кит, китова пастърма - това са само малка част от начините, по които японците ядат месото на тези морски бозайници.
То ще стане по-достъпно след 1 юли, когато Япония ще започне улов на китове с търговска цел. Той ѝ бе забранен в продължение на десетилетия.
Консумацията на това месо се увеличава след Втората световна война и пикът ѝ е в началото на шестдесетте години, преди японците да открият други евтини източници на протеин.
Глобалната забрана на лова на китове от 1986 г. го превърна в деликатес, достъпен само благодарение на улова за изследвания, провеждани от японските учени.
Азиатската държава обяви, че ще се оттегли от Международната комисия за лова на китове и ще започне лов с търговска цел от 1 юли. Токио е на мнение, че организацията, създадена да управлява устойчиво лова на бозайниците, се е превърнала в организация за опазване на животните, които обаче не са под заплаха от изчезване.
Любителите на месото го сравняват с телешко, но с по-осезаем вкус. Те сочат и че съдържанието му на протеин е по-високо, а въглеродният отпечатък – по-нисък, отколкото на други меса. Собственичката на ресторант Йоко Ичибара казва, че повечето хора го предпочитат под формата на котлети или кюфтенца, което е жалко, защото така не се усеща истинският му вкус.
"В устата е месо, но в стомаха е риба, леко е", казва свекървата на Ичибара, Ячио.
