Броколи, сос от стриди, трюфел, жълтък

На живо
Брифинг за учредяването на новата партия на Ахмед Доган

Броколи, сос от стриди, трюфел, жълтък

Броколи, сос от стриди, трюфел, жълтък
"Броколи, сос от стриди, трюфел, жълтък" е пълното име на тази авторска рецепта на Владимир Тодоров. Тя е част от специалния проект "Съвременна българска кухня" в "Дневник", който представя 20 от най-добрите готвачи на България и техни рецепти. Повече за Владимир Тодоров - тук, а за проекта - в края на текста.
Брашното за темпура сложете в купа заедно с леда и добавете леденостудена вода на тънка струйка, докато сместа стане достатъчно гъста, за да покрие гърба на дървена лъжица. Оставете в хладилник.
Броколите нарежете на малки розички и приберете в контейнер в хладилника. Стеблата нарежете на мандолина и сложете в ледена вода да се накъдрят.
За маринатата смесете меда, оризовия оцет, нарязания на ситно естрагон и солта в дълбока купа. На тънка струйка добавете зехтина и накрая, ако е необходимо, малко сол.
Яйцето гответе sous-vide 44 минути на 62 ̊C и после охладете. Счупете черупката и отделете жълтъка от белтъка. Остатъците от белтък по жълтъка измийте под течаща вода.
Всички съставки за винегрета, освен маслото, смесете в басан и разбъркайте с телена бъркалка. На тънка струйка добавете маслото при непрекъснато бъркане до получаването на емулсия.
Розичките от броколи потопете в темпурата и пържете в маслена баня на 180 ̊C. Веднага след като са готови, ги извадете в купа и залейте с винегрета.
Стеблата от броколи подсушете и сложете в маринатата около 2-3 минути. В купа поставете броколите темпура, след това – жълтъка, и накрая завършете с маринованите стебла. Декорираме с микро листа от грах.
Необходими продукти за 4 порции
500 г броколи
1 яйце
За темпура
100 г брашно за темпура
вода
лед
За марината
100 мл зехтин екстра върджин
30 мл оризов ориз
20 г мед
2 г сол
2 мл естрагон
За винегрет
30 мл сос от стриди
20 г юзу
5 г бял трюфел настърган
10 г чили шрирача
20 г мед
100 г масло пречистено
(вж. рецептата за шкембе)
сол на вкус
микро листа от грах за украса
В "Съвременна българска кухня" всяка седмица в четвъртък ще ви запознаваме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски предложения. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - "20 български топ готвачи". Тя е издадена от "Кактус" - издателството на Иван Манчев, по-популярен като шеф Манчев (разговор с него четете тук).