Вътрешният пазар поема все повече консерви

Вътрешният пазар поема все повече консерви

Вносът на пресни и консервирани плодове и зеленчуци изпреварва износа и за полугодието на тази година отрицателното салдо надхвърля 2.2 млн. евро. Докато през миналата година България е имала положително салдо в търговията с консерви, през 2007 г. то е намаляло 53 пъти и вносът вече изпреварва износа. Това показва анализ на Националния статистически институт, който сравнява производството и износа за полугодието на тази и миналата година.
За една година в страната е влязла два пъти повече продукция отвън, докато българските консервни заводи са изнесли с 41% повече преработени продукти. Тази тенденция върви вече трета година и е резултат от липсата на държавна политика в сектора, което доведе до рязко намаление на добивите от домати, пипер и плодове, обясниха хора от бранша. Докато при тютюна и зърното държавни субсидии се отпускат повече от 10 години, производителите на плодове и зеленчуци разчитат на минимална подкрепа едва от две години, когато фонд "Земеделие" започна да превежда субсидии за качествени домати и пипер. Секторът не може да разчита и на еврофондовете, защото директните плащания се дават за минимум 10 дка обработваема площ, докато в страната преобладават малките градини. Политиката на Европейския съюз е да подпомага само обединени в организации на производителите фермери. До средата на тази година тези организации се брояха на пръстите на едната ръка, затова и малка част от градинарите могат да кандидатстват за подпомагане.
Въпреки проблемите на зеленчукопроизводството консервните заводи увеличават производството си и това се дължи основно на вноса на суровина от съседните държави. От 2005 г. производителите на пипер в страната продават основната част от продукцията (52%) си директно пазара и едва 24% предават за преработка. Причината е в ниските изкупни цени, предлагани от предприятията. Подобно е положението и при доматите - 25% от общото производство се преработват, над 60% се предават за търговия на пазара. До юли тази година консервните заводи са произвели с близо 8% повече продукция спрямо същия период на 2006 г., сочи статистиката. Значителен ръст се отчита и в продажбите на вътрешния пазар. Сред основните търсени стоки са консервирани домати и пипер, туршии, както и замразени и незамразени зеленчуци. Доматените пюрета също бележат ръст в потреблението.
-----------------
България ще бъде домакин на Петата конференция на преработвателите на плодове и зеленчуци в страните от Югоизточна Европа, съобщиха от браншовия съюз. Темата на форума е "Готови за регионално сътрудничество" и се провежда със съдействието на Германското дружество за техническо сътрудничество (GTZ). Освен държавите от региона във форума ще участват с презентации и експерти от Унгария, Словения и Германия. Конференцията ще се проведе на 29 и 30 ноември в Пловдив.