Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела е открито на българския пазар (допълнена)

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, съобщи БНР, като цитира Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели от салмонелоза потребители.
"По отношение полското месо със салмонела нотификациите не са една или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива нотификации", коментира доктор Кремена Стоева от Агенцията по храните пред БНР. Тя отказва да каже кога е дошло първото предупреждение от Европейската система за бързо реагиране. "Но към всяка влязла нотификация агенцията е предприела съответните мерки", уточни.
Въпреки мерките огромно количество полско пилешко месо със салмонела е стигнало до България. Д-р Стоева не е готова да говори за конкретни количества. "Най-малко сто тона през една фирма, която е излязла в медиите, аз не мога да кажа, е изтъргувала на българския пазар", каза Стоева.
Салмонелата не е устойчива на високи температури и ако месото е топлинно обработено, риск от зараза няма, разясни експертът.
По късно Агенцията по храните увери, че всички пратки от бизнес оператора, влизащи в страната, ще бъдат подложени на лабораторен анализ за салмонела. От началото на годината по Системата за бързо съобщаване на храни и фуражи България е била информирана, че е засегната, в 16 случая като последните 10 са от ноември и се отнасят до конкретни партиди от един полски производител. Получатели в България са различни компании, които се занимават с преработка и търговия.
Агенцията съобщава, че при всеки сигнал в рамките на 24 часа се извършват проверки на място в обектите и се прави пълно проследяване на засегнатите партиди. Уведомяват се всички клиенти, купили от тях, а за непродадените количества се налага забрана. В предприятията, преработили замърсена суровина допълнително се извършват почистване и дезинфекция.
По информация на ветеринарите голяма част от месото е предназначена за термична преработка.
Законодателството в областта на храните позволява продуктите да се върнат на доставчика, да се насочат за термична преработка или да се предадат за обезвреждане в предприятие за преработка на странични животински продукти, напомня агенцията.