Пицарите, които хранят безплатно испански лекари

Уго Родригес ръководи бизнес с пицарии в Мадрид. Той обаче е затворил повечето от заведенията си и е пригодил единственото все още отворено, за да храни лекари и медицински сестри, работещи денонощно в битката с коронавируса в Испания, разказва "Ройтерс".
Страната навлезе в блокада на 14 март и веригата Grosso Napoletano, на която Родригес е съосновател, започнала да прави доставки за болници няколко дни по-късно. Откакто била ребрандирана на Food4Heroes ("Храна за герои"), започнатата от него инициатива се разраснала до няколко големи града.
Родригес си спомня една от първите си доставки: "Веднъж отидох в болница "Грегорио Мараньон" и един лекар слезе. Погледна ме, плачейки. И двамата няма да забравим този момент. Беше сякаш се прегръщаме (...) Чувствам, че ние, хората с бизнес, носим отговорност."
В Испания вирусът уби над 10 хил. души, а потвърдените случаи се увеличиха до над 117 хил.
Родригес сега приготвя около 40 пици безплатно за медицинския персонал. Всеки ден те се разнасят от куриери доброволци, сред които е и Хосе Мария Кареро Кастаньо.
"Не правя много в сравнение с (медицинския персонал)", казва 30-годишният мъж, заменил разнасянето на пратки с доставката на храна за болници на пълно работно време. "Опитваме да повдигнем духа им, да ги накараме да се почувстват подкрепени."
Испанските барове и ресторанти са затворени за клиенти заради блокадата, а Food4Heroes е привлякла подкрепа от марки, сред които Aloha Poke, Papa John's, Coca-Cola и Danone, като вече функционира също в Барселона, Билбао, Валенсия и Малага.
В Мадрид участващите ресторанти, кафенета, доставчици и куриери са разделени на пет групи, а обществената пощенска служба - работодателят на Кареро Кастаньо - предоставя ванове и гориво.
Доставките са безконтактни, а компаниите предоставят маски, ръкавици и дезинфектанти на доброволците.
Флавио Русо, готвач в Grosso Napoletano, се преместил в Испания преди две години от Неапол. Семейството му там е разтревожено за ситуацията в Мадрид, който беше тежко ударен от епидемията.
"Майка ми би предпочела да се прибера", казва Русо, който работи седем дни в седмицата в продължение на повече часове, за да се справи с поръчките.
"Нашите готвачи избират сосовете за пиците, докато ние ги приготвяме. Хора питаха дали могат да дарят домашно приготвени торти", разказва той. "Има едно чудесно усещане, че всеки забравя кой е и работим заедно, за да излезем от това възможно най-скоро."