Откъде идва храната? Шокът от вируса тласка напред градското земеделие

Откъде идва храната? Шокът от вируса тласка напред градското земеделие

Откъде идва храната? Шокът от вируса тласка напред градското земеделие
Карантинните мерки заради коронавируса подтикват повече хора в градовете да отглеждат плодове и зеленчуци в домовете си, давайки потенциално траен тласък на градското земеделие, пише фондация "Томсън Ройтерс", позовавайки се на данни на архитекти и хранителни експерти.
В някои страни паническото пазаруване по време на кризата опразни рафтовете в супермаркетите и стимулира купуването на семена, информират местни медии. "Повече хора се замислят за това откъде идва храната им, колко лесно може да бъде нарушено това и как да бъдат намалени смущенията", отбелязва ландшафтният архитект Котчакорн Воракхом, която е проектирала най-голямата градска покривна ферма в Азия, разположена в Банкок.
"Хората, проектантите и правителствата трябва да преосмислят как се използва земята в градовете. Градското земеделие може да подобри продоволствената сигурност и храненето, да ограничи влиянието на климатични промени и да намали стреса", коментира тя пред "Томсън Ройтерс".
Очаква се до 2050 година над две трети от световното население да живее в големите градове, сочат данни на ООН.
Градското земеделие може да е решаващо за изхранването им с капацитета да произвежда до 180 милиона тона храна годишно, или около 10 процента от глобалната продукция на варива и зеленчуци. Това сочи изследването от 2018 година, публикувано в сп. "Бъдещето на Земята".
Малкият Сингапур, една от най-богатите страни в Азия, внася над 90 процента от храните си и в него градското земеделие, включващо вертикални и покривни ферми, бързо набира популярност.
Градът-държава, който оглавява глобалния индекс за продоволствената сигурност за 2019 година на "Икономист интелиджънс юнит" (Economist Intelligence Unit), си е поставил за цел до 2030 година да покрива сам 30 процента от хранителните си нужди. Планира се това да стане чрез по-голямо местно предлагане на плодове, зеленчуци и протеини от месо и риба.
Според сингапурски депутат точно сега, през периода на коронаврусната епидемия, е мъдро да се помисли как да се инвестира в отглеждане на храна у дома.
По думите на Алън Лим, главен изпълнителен директор на градската ферма за търговски цели "КомКорп" (ComCrop) в Сингапур, пандемията ни напомня, че нарушения в хранителните доставки могат да настъпят по всяко време.
"Това определено предизвика по-голям интерес към местното производство. Градските ферми могат да абсорбират шока при смущения като сегашното", допълва в заключение той. /БТА