В градинката "Св. Климент Охридски" в центъра на София 1 300 лалета разцъфнаха в цветовете на българското национално знаме.
В градинката "Св. Климент Охридски" в центъра на София 1 300 лалета разцъфнаха в цветовете на българското национално знаме. Лалетата са от специално селектирания в Нидерландия сорт "Сердика", подарък за България за годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете страни. На специална церемония есента ги засадиха кметът Йорданка Фандйкова, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и нидерландската посланичка Беа Тен Тъшър. Заради ограниченията на извънредното положение малко хора могат да се порадват на цъфтежа. Но и виртуалната разходка е вариант. Лалето е селектирано по идея на Посолството на Нидерландия като специален подарък за България за 110-годишнината на дипломатическите отношения между двете страни. През юни 2019 холандският външен министър Стеф Блок връчи на министър Екатерина Захариева сертификат за лалето. Сега лалетата цъфтят в пълния си блясък в градинската между Народното събрание и Софийския университет. Разбира се, в бяло, зелено, червено като българското знаме и във форма, която напомня роза. В Нидерландия не е необичайно да си "поръчаш" лале. Фирмата, селектирала "Сердика", е правила "Фредерик Шопен", "Принц Вилем Александър" - днес вече кралят на Холандия, "Мари Макалис" – бившата президентка на Ирландия, "Мария Качинска" – първата дама на Полша, която загина в трагичната катастрофа през 2010, "Андре Рийо" - световноизвестният диригент и цигулар, гостувал и в България Кръщаването на лале е специално събитие. За селекционера това е последната, най-приятната фаза на селекцията. Нужни са 10-15 години след кръстосването, за да развие уникално лале. Селектирането може да стане и по-бързо. Селекционерите на лалета не спират да работят и все ще намерят нещо подходящо за вашите изисквания, за да не чакате дълго. Името обаче трябва да е приемлива, да "пасва" на типа лале, обясняват селекционерите. Тяхна е последната дума за кръщаването на лале на дадено име. Окончателното одобрение идва от Кралската асоциация на производителите на луковици.