Около 90% от производството на стриди отива в ресторанти в района на Дубровник. Потреблението сред местните жители е малко. Тази година се очакват огромни загуби
Производителите на стриди в Хърватия се притесняват, че реколтата през този сезон ще изчезне, тъй като появата на новия коронавирус означава туристите, основните потребители на деликатеса на Далматинските острови, да намалеят драстично.
Сега, когато правителството започна частично да премахва мерките, наложени в средата на март, някои се надяват, че повторното отваряне на ресторантите ще възстанови поне част от търсенето.Фермите за стриди в Мали Стон, изумителен залив на южния адриатически полуостров Пелешац, който се намира на 50 километра северозападно от Дубровник, произвеждат около два милиона стриди всяка година. Техният бранш пое сериозен удар от пандемията.
"Около 90% от нашето производство на стриди отива в ресторанти тук и в района на Дубровник. Потреблението сред местните жители е малко. Така че тази година можем да очакваме огромни загуби", казва Мария Радич, която ръководи асоциация на производителите на стриди в Мали Стон.Преди две седмици хърватското правителство реши да рестартира икономиката на няколко етапа, а на ресторантите и баровете беше разрешено да отворят отново, при условие че спазват строги хигиенни правила. "Досега нямаше възможност да ги продадем. Ще се радвам, ако този сезон успеем да покрием (производствените) разходи и да запазим някакъв финансов потенциал за производство през следващата година", казва Здравко Лазич, фермер на стриди от Мали Стон. В Хърватия туризмът представлява почти 20% от годишния брутен вътрешен продукт.
За фермерите на стридите тези туристи трябва да дойдат преди летните горещини."Стридите са чувствителни и не обичат топлата морска вода през лятото. Така че ние също сме изправени пред потенциално високо ниво на тяхната смъртност и загуби за нас", казва Радич.