Коледна къщичка

Коледна къщичка

Погледнете навън -  ще откриете всичко останало освен предпразничното настроение, което се очаква да витае из един град дни преди Рождество. Елхи с празни картонени кутии и реклами, по-видими от самото дърво, хаотично разхвърляни лампички посред мрачни улици, боклуци и задръствания. Така че празникът е в наши ръце и очевидно вътре в къщите.
Нашата читателка Ралица Пеева изпрати рецепта, която не е за изпускане, чийто момент е точно сега и която би създала усещане за истински празник и уют.
 
Коледна къщичка(Gingerbread house)
Тесто Gingerbread
- 1 чаша (200мл) + 2 с. л. масло
- 1 чаша захар
- 1 чаша моласа (или 1/2 чаша моласа и 1/2 чаша мед, за да получи тестото по-млечношоколадов цвят).(Продава се в специализирани магазини за подправки, шоколади и подобни храни.)
Разтопете тези три съставки на водна баня върху слаб огън.
Свалете от огъня и добавете:
- 1 чаена лъжичка сода
- 1/2 лъжичка сол
- 1 чаена лъжичка джинджифил на прах
- 1 чаена лъжичка канела на прах
След това добавете една по една 4-4 1/2 чаши бяло брашно. Тестото се смесва най-лесно с помощта на миксер.
Разделете тестото на три топки и покрийте всяка в найлон, докато дойде време да я използвате. Не се слага в хладилника, защото се работи по-лесно, като тестото е топло.
P.S.Обикновено едната доза тесто стига за почти цялата къщичка без една стена, така че от втората доза остава доста тесто. Аз изпичам две странични основи като за преден и заден двор. От остатъка най-хитро е с формички да си направите коледни сладки, защото тестото е класическо за коледни сладки. 
  
Размер на формите(виж схемата):
- 2 плочи за покрив - размер 17x16.5 см
- 2 странични стени  10x10 см (Не забравяйте да изрежете с формичка за сладки прозорчета и вратички.)
- 2 стени - предна и задна с формата на къщичка (правоъгълник 18.5х10 см, а върху него слят триъгълникс основа горната страна на правоъгълника от 18.5 см и рамене 14.5 см)
- 2 правоъгълнистрани за комин 5x9.5 cм
- 2 страни за комин 4.5x9 cм с изрязана основа във формата на триъгълник с рамене 3.5 cм
"Лепило"
Когато всички форми са изпечени и достатъчно охладени, можете да започнете "строежа". За да залепите страните на къщичката,е необходимо лепило от следните съставки:
- 3 белтъка
- 1/2 кг пудра захар
Сложете заедно белтъците и захарта в дълбока купа и ги разбийте с миксер в продължение на 7 минути.
Започнете строежа на комина.
Сложете част от лепилото в шприц и нанесете достатъчно количество на всяка от стените. Залепете стените една по една, като ги подпрете с нещо, докато усетите, че лепилото е изсъхнало. По същия начин се сглобяват и останалите части на къщичката.
След като сте сигурни, че основите са изсъхнали, залепете покрива, а след около час и комина.
  
Печене на формите
Разточете всяка топка на пласт с дебелина около половин см., отрежете формите и ги изпечете във фурната, която е предварително затоплена на температура около 180 градуса, за около 6-12 минути. За да проверите дали са изпечени, докоснете леко повърхността им. Пръстът ви трябва да не потъва, а да усеща леко съпротивление. Заради различния размер на печащите се форми времето, за което всяка ще бъде готова, е различно.
За да направите къщичка, ще ви е необходимо да направите две смески от това тесто и за да са в добра консистенция, съветвам ви да направите две цели дози поотделно, а не наведнъж.
Украсяването на къщичката е най-забавното семейно занимание в дългите зимни вечери. Купете различни видове бонбони, бисквитки, гумени бонбонки, дражета и всичко, коетови се вижда подходящо за украса. Можете да направите елха от вафлена кофичка за сладолед, обърната върху основата си и украсена с лепило, оцветено със зелена боя за храна. Няколко солети, залепени с лепило, правят прекрасна ограда, покрита със сняг... Оставям въображението ви да помогне при украсата.
На Коледа каним приятели с деца и всички заедно разчупваме къщичката и се наслаждаваме, но още по-голямото удоволствие е самото й приготвяне.