На осмия етаж, на покрива на хотел Novotel Sofia (част от световната верига AccorHotels), над един от най-натоварените булеварди в София е разположена зеленчукова градина, която осигурява пресни зеленчуци и билки за гостите на хотела.
Протривно на очакванията, въздухът е доста по-чист от града, тъй като на 40 м. височина има завихряне, а разстенията са напълно чисти, след като са направени тестове още в началото..
Идеята за създаването на градината идва през 2017 г., когато ''Корк хотелс'' пускат програма за оползотворяване
на органичните отпадъци в хотелите.
На терасата са изградени шест кашпи с около 400 кг. пръст във всяка една от тях и инвестицията е около 5 000 лв.
Опитът показва, че гостите много харесват идеята. А хората, които виждат как растат растенията и след това в ресторанта си поръчат салата със зеленчуци расли в градската градина, ги вдъхновява да направят свои градини в домовете си.
Целите на покривното или градското земеделие като цяло могат да бъдат образователна, продоволствена, социална и икономическа. Има редица примери за покривно земеделие в много държави.
Вижте какво разказва за градското земеделие Десислава Савова - мениджър на хотела във видеото.