Фадо и гаспачо
Спомняте ли си филма "Жени на ръба на нервна криза" на Педро Алмодовар? Една странно навързана история, в която различни герои ядат гаспачо с добавени барбитурати и веднага изпадат в дълбок и продължителен сън. Какъв е вкусът на истинско гаспачо без приспивателни можете да опитате и във Варна. Предложението е на испанско-португалския ресторант "При Косе" и включва домати, краставици, маслини, сметана и лук смесени в студена супа. Ястието е вариант на класическото гаспачо, но вкусът определено не му отстъпва по нищо.
Всъщност гаспачо е вид студена супа, която отдавна е придобила световна слава. Това обаче трудно може да се каже за някои от останалите ястия, които може да вкусите "При Косе". Интересно звучащите за нашите географски ширини имена са съчетани с перфектна обстановка и още по-перфектно обслужване в стила на най-висококатегорийните ресторанти.
Търсите обяснение? Кухнята на Испания е много различна и контрастна. В нея има ястия, които са непознати не само за хората извън Испания, но и извън даден регион в страната. Испания е морска страна и там се консумират много риба, раци и други морски продукти. В областите, кьдето се отглежда ориз, много популярни са и специални оризови ястия, от които най-известна е паелята, разбира се.
Като всички южняци испанците използват много подправки, които придават на храната специфичен вкус. Така че ако сте любители на подправките - "При Косе" е вашето място. Не пропускайте да опитате едноименното ризото от див ориз с печурки и подправки, запечени в палачинка с пармезан, или зеленчукова паеля, подправена с шафран.
Традиционно иберийската кухня изобилства от лук, чесън, маслини, доматено пюре или лимони. Последните са по-характерни за португалците. Типичното ястие на лузитанците се нарича бакаляo и представлява приготвена по различни специфични начини сушена солена треска. Португалците казват, че рецептите с бакаляо са поне 365 - по една за всеки ден от годината.
Ястията с бакаляо са придобили популярност чак в Югоизточна Азия, където се говори, че мнозина посещават Макао - бивша португалска колония в региона - само за да опитат бакаляо. Специалитетът на ресторант "При Косе" обаче представлява задушени агнешки ребърца с гъби, моркови, пипер, лук и ароматен сос. Разбира се, в съчетание с фадо и... сангрия.