Голямо изложение за вино събира ценителите за пръв път от началото на пандемията

След дълги месеци на въздържание (не от алкохол) в откритите пространства на "Интер експо център" тези дни приема посетители първото по-голямо винено изложение. То е съвместен проект с екипа на Di Vino, които са домакини на различни формати винени събития, а сега са разработили нов, който при успех ще правят всяка година през март - Wine&Spirits Show. Сега са включени и производителите на бира и твърд алкохол, макар те да са малка част от общо около 70 изложителя.
И изложителите, и гостите са като на празник след година и повече време, в което не са участвали в нещо толкова нормално, каквото е едно изложение, което включва и дегустация.
В разговор с изложителите се вижда в действие тенденцията за производство на по-леки вина. Те не са отлежавали в дъбови бъчви, ароматни са и изобщо не е задължително консумацията им да бъде съпроводена с храна. А освен това са и по-евтини. Производителите обясняват, че тези вина претендират за вниманието и на младите хора, които не са във фенклуба на тежките напитки, които се усещат натрапчиво "още в гърлото".
Вносители на турско вино от Анадола казват, че с всяка година се засилва интересът към купажите от местни сортове грозде, след като в началото не ги искали дори в турските ресторанти. Причината е, че допреди десетина година в южната съседка на България виното се произвеждало по технология, крайният резултат от която не допадал дори на много от местните. Възприетата "европейска" технология драматично е променила турските вина.
На изложението, което продължава и в събота, продуктите могат да се дегустират и купят.