Четвъртият по големина град на Германия има какво да покаже и извън най-туристическите места
Четвъртият по големина град на Германия може да изненада и онези, които го посещават не за пръв път. Особено ако са склонни да напуснат отъпканите пътеки. Такава възможност дава бившият самостоятелен град, а сега квартал - "Ернфелд". От нелицеприятно място днес той се е превърнал в център за развитие на нови идеи и улично изкуство. Тук производители на различни продукти тестват вкуса на потенциалната публика. Германия и днес полага усили да се справи с наследството от миналото си. Този графит е в памет на убитите млади хора от нацистите. А тук на децата от квартала, населяван в голяма степен от мигранти, се напомня откъде идва месото в чинията. Собствениците на сградата първоначално имали силни възражения срещу изображението, но в крайна сметка одобрили посланието. Макар и клише круизният туризъм обяснимо привлича интереса на туристите като им дава възможност да видят красивия облик на Кьолн и от водата. Бреговете на Рейн са любимо място както за срещи на местните, така и за гостите на града. Удобно тук са разположени много заведения. Сградите тук са униформени по размер по причини, оформили архитектурата в много европейски градове - фасадата е с размер, за който собственикът може да си позволи да плаща данъци. Един от мостовете на реката, по който минават и влаковете, е натежал от популярните и за други европейски градове катинари на влюбени. Разбира се основна забележителност е катедралата, в която буквално се блъска погледът на посетителя, който неподготвен да я види веднага излиза от централата гара на Кьолн. Входът в нея е безплатен, но желаещите могат да пуснат по някое евро в събиращия средства пред входа свещенослужител. Елемент от една от вратите на храма. Очаквано фасадата на катедралата изобилства от скулптурни елементи и цели групи, в които може да отидат часове разглеждане. Музеят на шоколада е една от задължителните спирки не само за туристите. В него могат да се видят и научат интересни факти не само от историята на продукта и отглеждането на какаото, но и от културата в неговата родина.