Морковени мъфини

Морковени мъфини

"Здравословното хранене предполага, че ядем качествени и полезни за тялото ни храни. Калориите не са показател за качеството на храната, а само за количеството енергия, която получаваме от нея.
Ето 2 примера за обяд от 300 калории:
обяд 1 (300 ккал) = 65 г шоколад
обяд 2 (300 ккал) = 2 варени яйца, 180 г салата от домати и краставици (овкусена), филийка
пълнозърнест хляб.
Следите ли ми мисълта? Това, че за обяд си приел малко калории, не означава задължително, че
си обядвал здравословно. Обяд 1 ще повиши кръвната захар, не засища, няма особена
(положителна) стойност за тялото; обяд 2 засища значително по-добре, ще даде на тялото
протеини, въглехидрати, фибри, витамини и минерали."
Това пише в представянето към новата си книга Йоланта Делибозова-Йоли - "Вкусно с Йоли II" (издание на "Сиела"). Този уикенд ви представяме рецепти от нея:
Морковени мъфини
Необходими продукти:
3 - 4 моркова
1 ч.ч. брашно от овесени ядки
½ ч.ч. фино смлени овесени ядки
2 яйца
1 ч.ч. кисело мляко 2%
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
½ с.л. есенция ванилия
3 - 4 с.л. мед
сокът от ½ портокал
Начин на приготвяне:
В купа смесваме всички сухи съставки и ги разбъркваме много добре. Настъргваме морковите и към тях прибавяме яйцата и киселото мляко. Разбиваме, докато съставките се смесят добре, след което добавяме сухите. Бъркаме до получаване на хомогенна смес.
Разпределяме сместа във формички за мъфини и печем 30 минути на 220 градуса.
Може да сложите малко парченце черен шоколад в средата на всеки мъфин, преди да изпечете.