Швеция вижда възможност за винената си индустрия заради затоплянето на климата

Скандинавия не е точно това, което познавачите биха определили като първокласна винена дестинация, а лозята с търговско предназначение все още са малки в сравнение с тези във Франция, Италия или Испания. Но с изменението на климата, което води до по-топли и по-дълги вегетационни сезони и нови сортове грозде, адаптирани към този пейзаж, букетът от шведски вина отлежава добре, пише "Асошиейтед прес".
Тъй като сушата, нарастващите горещини и други екстремни метеорологични явления принуждават традиционните лозарски региони да преосмислят своите методи, шведското винопроизводство се пренасочва от предимно дребни аматьори към индустрия с нарастваща амбиция.
Пример е Винарна "Кулабергс" (Kullabergs Vingård), която се простира на 14 хектара и повечето от лозята ѝ са засадени преди по-малко от десетилетие. До 2022 г. винарната е достигнала годишно производство от над 30 хил. бутилки - предимно бели вина, които могат да бъдат намерени в ресторанти от висок клас от Европа през Япония до Хонконг и които са спечелили множество международни награди.
"Докато лозята в по-традиционните страни страдат, ние набираме скорост", каза Феликс Орберг, 34-годишен енолог и винопроизводител, който се е завърнал в Швеция през 2017 г., за да ръководи Винарна "Кулабергс", след като е работил в лозя по целия свят.
Лозята могат да понасят топлина и суша, а земеделието без напояване традиционно се практикува в някои части на Европа. Но последното десетилетие стана свидетел на най-горещите години в историята на планетата и се очаква затоплянето да продължи. Възможно е винопроизводството да бъде засегнато, тъй като дори незначителни промени във времето могат да се отразят върху съдържанието на захар, киселина и танин в гроздето. |
Изменението на климата може да направи по-предизвикателни районите, които някога са били идеални за отглеждане на определено грозде. В екстремни горещини гроздето узрява по-бързо. Това води или до по-ранни реколти, което може да намали качеството, или до по-силни, по-малко балансирани вина, ако гроздето се остави да зрее твърде дълго.
През последните години лозя се засаждат все по на север, като търговски лозя се появяват в Норвегия, Дания и други северни райони, включително в Американския запад, разпростирайки се в по-хладни зони. Великобритания, известна със своите ейлове и горчиви бири, очаква площите ѝ с лозя да се удвоят през следващите 10 години на фона на търсенето на пенливи вина.
Температурите в Южна Швеция са се повишили с около 2 градуса по Целзий през последните 30 години в сравнение с предходния 30-годишен период, според данни на Шведския метеорологичен и хидрологичен институт. А вегетационният период се е удължил с около 20 дни.
Широко разпространеното възприемане на нови, устойчиви на болести сортове грозде също се приписва на растежа на шведското винопроизводство. Повечето лозя са засадили грозде, наречено "Соларис" (Solaris), разработено в Германия през 1975 г., което е адаптирано към по-хладния климат и е по-устойчиво на болести. Това позволява да се избегне използването на пестициди. |
"Соларис" е като национален сорт грозде тук в Швеция", коментира Ема Берто, млада френска еноложка и винопроизводител във Винарна "Тора" (Thora Vingård), разположена на около 20 километра северно от "Кулабергс".
Берто и нейният партньор Ромен Чичери се преместват в Швеция малко след като завършват обучението си по лозарство във Франция, привлечени от възможността да управляват лозе и винарна толкова рано в кариерата си. Те възнамеряват да съчетаят традиционното винопроизводство с актуализирани екологични практики като избягване на пестициди и използване на обширни покривни култури за подобряване качеството на почвата и насърчаване на полезните насекоми и биоразнообразието.
Те казват, че са изправени пред по-малко екстремни климатични явления в Швеция, отколкото във Франция, където заради топлите зими в лозята могат да се появят ранни пъпки, уязвими на замръзване, а жестоките градушки могат да унищожат за минути цяла година труд. По думите на Чичери имат по-голяма свобода да експериментират в Швеция, отколкото в страни, пропити с традиции и регулации, като Франция. |
Но работата в по-хладни и влажни условия означава изучаване на нови методи. Докато лозята в горещ климат биха защитили гроздето си с повече листа, то тук е точно обратното. Листата се очистват от основата на стъблото на растението, за да може до гроздето да достига повече слънчева светлина и да се намали влажността.
Привличането на обучени винени професионалисти също е пречка, заедно с трудностите при намиране на бъчви за вино и друго оборудване за увеличаване на мащаба на производството.
Собствениците на Винарна "Тора" Йохан и Хедър Оберг споделиха, че шведските университети предлагат малко специалности за винопроизводство или лозарство - нещо, което те се надяват скоро да се промени.
Засега много от талантите идват от чужбина - като Ибан Тел Сабате от лозарския регион Приорат в Испания, който от десетилетия работи в бранша.
Той е чел за шведската винарска индустрия, но по думите му повечето хора, с които е говорил у дома, не знаят за нея. Сабате работи през сезона във Винарна "Кулабергс" заедно с колеги от Франция и Австрия.
"Италия, Гърция, Испания, всички тези страни ще се сблъскат с проблеми. Няма достатъчно вода, а зимите са твърде топли", смята Сабате.

Безалкохолното вино се опитва да си пробие път във Франция
Маартен ван Алст, генерален директор на Кралския нидерландски метеорологичен институт и професор по климат и устойчивост на бедствия в университета на Твенте, вижда оптимизма за растеж на шведското винопроизводство като индикатор за това колко бързо се променя климатът в света. Според него бизнесът "има добри усещания за това", а положителното е, че "промените в климата са отчасти нещо, към което можем да се адаптираме".
Но Ван Алст не пропуска да спомене и дните на проливни дъждове, които удариха Скандинавия в началото на август, сринаха язовири, унищожиха пътища, принудиха хиляди да се евакуират и причиниха щети за над 150 милиона долара. Причинените от човека промени в климата правят такива екстремни и разрушителни метеорологични явления по-чести.
Както "Кулабергс", така и "Тора" са преминали през тази буря без големи щети, свободни да насочат вниманието си към това, което бизнесите обикновено правят - стремеж към растеж.
Значително предизвикателство за младата винена индустрия на Швеция е продуктите ѝ да достигнат до потребителите по целия свят. За разлика от Франция и други традиционни лозарски страни, държавна подкрепа не съществува. Винарните са строго регулирани и не могат да продават директно на потребителите поради държавния монопол върху продажбата на алкохол. |
"Правителството все още не вижда възможностите на винарската индустрия. Политиците не се интересуват, защото все още възприемат алкохола като социален проблем", посочи виненият журналист и критик Микаел Мьолстад.
Винопроизводителите се надяват, че това ще се промени с разширяването на лозята. Въпреки че засадената площ с лози нараства бързо, тя е само около 150 хектара - доста малко число в сравнение с почти един милион хектара в Испания и повече от 800 хил. хектара във Франция.
"Броят на бутилките, произвеждани всяка година, е много малък", каза Хенрик Едвал, който управлява онлайн магазин за износ на шведско вино в чужбина. Продажбите му нарастват с 10 на сто годишно - потребителите са любопитни да опитат нещо ново, но се сблъскват с дълги и понякога безплодни периоди на чакане.