Грузия прибра реколтата и започна да вари сладък кавказки "суджук" от грозде

Гроздоберът в Грузия може да е приключил, но работата за годината на собственика на лозя и хотелиер Георгиос Пирадашвили далеч не е приключила. Във винарната си в източния регион Хахети той вари сгъстени с брашно и нар остатъци от гроздовия сок от тазгодишната реколта, като потапя в тях нанизани на конци орехи. Така се прави характерният за страната сладък деликатес чурчхела (в България е известен като балсуджук или мъстеница - бел. ред.).
В цяла Грузия пръчки от втвърдения гроздов сок, обсипан с орехи, висят по сергии и магазини, разказва "Ройтерс".
Пирадашвили каза, че грузинците често се запасяват с чурчхела като един вид компактна енергийна закуска за лов или пътуване: "Можете да го сравните със Snickers или Mars."

Голяма част от културата на Грузия в планините на Южен Кавказ се съсредоточава върху нейните хилядолетни кулинарни и винарски традиции.
Кухнята ѝ е отличителна и разнообразна, от сладкиши хачапури, плуващи в масло и яйца, до месни кнедли хинкали от северните планини.
Пръчиците за дъвчене чурчхела донякъде подслаждат една иначе тежка и често пикантна диета. |
При приготвянето гроздовият сок трябва да се разбърква, за да се предотврати втвърдяването му твърде рано, тъй като кипи и се сгъстява в големи тави в продължение на часове. Което си е и задача с доста физически труд.

За туристите кафеникаво-лилавият "бонбон", струващ в столицата Тбилиси по-малко от долар за пръчка, може да отнеме известно време да свикнат.
"В началото не ми хареса много, беше много странно", каза Фабрицио от Аржентина. "Но докато опитвах все повече и повече, имаше много добър вкус."
Това обаче не е проблем за децата на Грузия. "Взимам този за племенника си, каза Гванца Гедашвили. Обикновено го купувам за Нова година. Но не можех да пропусна този шанс."
