Паста с тиквички и сьомга ала "При Джанкарло"

Вера Монари и Джанкарло Стивани са готвачи и собственици на спагетерия "При Джанкарло", където предлагат на клиентите си домашна италианска храна. Заведението съществува от осем години, а менюто е подбрано от двамата съдружници. Вера Монари е била компютърен специалист, а Джанкарло Стивани е бил шеф-готвач в Болоня.
"Дневник" представя рецептата на спагетерията за паста с тиквички и сьомга. Както и при рецептата за лазаня, не бива да има очаквания за точни количества на съставките, защото Вера готви с ориентири като "на око", шепи и "трябва да го усетите". Необходимите продукти са:
- "колкото искате" чесън
- половин глава лук
- "колкото искате" пушена сьомга
- тиквички
- магданоз.
"Като се фламбира, е готово"
Лукът и чесънът се наситняват на дребни кубчета. Сьомгата също се реже на кубчета, а тиквичките на полумесеци. Тиквичките се пържат в зехтин заедно с чесъна и лука. Когато се позапържат, се слага и сьомгата. Фламбира се: полива се с 90° или 100°-ов алкохол и се запалва. "Като се фламбира, е готово. Това е сос за каквато паста поискате", обяснява Вера. Накрая се слага много ситно нарязан магданоз.

Лазанята на спагетерия "При Джанкарло"
По желание при смесването на соса със сварената паста може да бъде добавена и сметана. "Джанкарло слага сметана, докато приготвя порцията паста. Когато я подготвя за ядене, слага сметана, от соса и когато се стоплят двете заедно, добавя топлата паста. Обръща ги заедно и е готово за ядене", обяснява Вера.