Паста с тиквички и сьомга ала "При Джанкарло"

Паста с тиквички и сьомга ала "При Джанкарло"

Вера Монари и Джанкарло Стивани предлагат на клиентите си домашна италианска храна.
Вера Монари и Джанкарло Стивани предлагат на клиентите си домашна италианска храна.
Вера Монари и Джанкарло Стивани са готвачи и собственици на спагетерия "При Джанкарло", където предлагат на клиентите си домашна италианска храна. Заведението съществува от осем години, а менюто е подбрано от двамата съдружници. Вера Монари е била компютърен специалист, а Джанкарло Стивани е бил шеф-готвач в Болоня.
"Дневник" представя рецептата на спагетерията за паста с тиквички и сьомга. Както и при рецептата за лазаня, не бива да има очаквания за точни количества на съставките, защото Вера готви с ориентири като "на око", шепи и "трябва да го усетите". Необходимите продукти са:
  • "колкото искате" чесън
  • половин глава лук
  • "колкото искате" пушена сьомга
  • тиквички
  • магданоз.
"Като се фламбира, е готово"
Лукът и чесънът се наситняват на дребни кубчета. Сьомгата също се реже на кубчета, а тиквичките на полумесеци. Тиквичките се пържат в зехтин заедно с чесъна и лука. Когато се позапържат, се слага и сьомгата. Фламбира се: полива се с 90° или 100°-ов алкохол и се запалва. "Като се фламбира, е готово. Това е сос за каквато паста поискате", обяснява Вера. Накрая се слага много ситно нарязан магданоз.
По желание при смесването на соса със сварената паста може да бъде добавена и сметана. "Джанкарло слага сметана, докато приготвя порцията паста. Когато я подготвя за ядене, слага сметана, от соса и когато се стоплят двете заедно, добавя топлата паста. Обръща ги заедно и е готово за ядене", обяснява Вера.