Коледна вечеря по арменски (рецепти)

Коледна вечеря по арменски (рецепти)

Коледната трапеза на кулинарния блогър Ани Шакарян.
Коледната трапеза на кулинарния блогър Ани Шакарян.
Армения е първата страна, която официално приема християнството (през 301 г.), а Рождество Христово е един от най-големите празници в арменския църковен календар. За разлика от българите арменците отбелязват Бъдни вечер на 5 януари, а Коледа - на 6 януари. Подготовката за празниците започва два дни предварително и представлява сложен ритуал - от приготвянето на храната до украсата.
Според обичаите на Бъдни вечер на трапезата се сервират нечетен брой ястия, а някои от тях са задължителни като например Пасуц долма - сарми от кисело зеле с плънка от различни бобови растения като нахут, леща, боб, а също и булгур. "Плънката е толкова вкусна, че буквално може да я гребете с лъжица, преди да сте навили сармите", разказва авторът на кулинарния блог "Вкуснотека" Ани Шакараян. Историята ѝ може да прочетете тук
Освен тях се приготвят арменски лозови сарми, които се различават от българските по това, че са сладки на вкус. Обикновено се подправят с канела, бахар и задължително в тях се слагат стафиди, а отгоре се поднасят с резени лимон, разказва Ани Шакарян. На трапезата трябва да има боб плакия, тиквеник, пълнени сушени чушки с ориз и настърган морков, а като десерт се поднася традиционната арменска сладка коледна супа Ануш Абур, позната в България като ашуре. Преди вечерята в дома най-възрастният в семейството прекадява с тамян, за да се изгонят злите сили, пали се свещ и се казва молитвата "Отче наш".
"Дневник" представя три от най-характерните рецепти за арменската празничната вечеря специално подбрани от Ани Шакараян.
Предястие: Схторац, или патладжан с цедено мляко и сирене
Продукти за 8 порции:
1 бр. голям патладжан
100 г бяло саламурено сирене
70 г цедено кисело мляко
3 скилидки чесън
30 г орехи
стрък копър
1 ч.л. зехтин за плънката и 200 мл за патладжаните
черен пипер.
За да приготвите плънката, настържете в купа бялото сирене. Прибавете цеденото кисело мляко, натрошените орехи, чесъна, копъра, пипера и 1 ч.л. зехтин. Разбъркайте добре сместа. Измийте патладжана и без да го белите отрежете плоски тънки филийки с помощта на голям нож. Запържете филийките от двете страни в нагорещения зехтин до златисто и ги затворете в съд с капак, за да се поочупят и омекнат. Сложете в единия край на патладжанените ленти част от плънката и завийте на руло. Охладете и сервирайте като предястие.
Схторац
Схторац
Основно: Пасуц долма, или пълнени сарми с нахут, боб и булгур
Продукти:
1 глава кисело зеле
2 с.л. доматен сос
30 мл зехтин
1 пръчка канела
3-4 сушени кайсии
Продукти за плънката:
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 консерва нахут
1 консерва червен боб
1 ч.ч. леща
3/4 ч.ч. булгур
шепа стафиди
7-8 бр. сушени кайсии
2 с.л. доматен сос
30 мл. зехтин
връзка пресен копър
шепа пресен босилек
1/2 ч.л. суха мащерка
1/2 ч.л. червен пипер
черен пипер
сол
Сварете лещата в тенджера под налягане с 2 ч.ч. вода, малко сол и струя зехтин. Сварете булгура в тенджера с вода 1:2, около 15-20 минути. Ако булгурът ви е от турския, може само да го накиснете до готовност. Смесете в купа лещата, нахута, боба, булгура, нарязаните, сушени кайсии и стафидите. Нарежете на ситно лука и чесъна и ги задушете в зехтин с малко вода, до омекване. Изсипете всички продукти за плънката при тях и бъркайте, на слаб огън. Подправете със ситно нарязани копър, босилек и сухите подправки. Разбъркайте
добре и леко охладете.
Пасуц долма
Пасуц долма
Отделете листата от зелката. Поставете едно листо на дъска пред себе си. Внимателно изтънете с нож жилата, която минава през средата. Сложете обилно количество от плънката в долната, широка част на листото, захлупете двете страници и след това навиxje на стегнато руло. Пасуц толма се прави на по-големи сарми, не като лозовите. По същия начин навийте и останалите сарми. Подредете ги в дълбока тенджера, като на дъното сложите малко от останалите ви листа. Отгоре полейте с две супени лъжици доматен сос, струя зехтин и поставете няколко цели, сушени кайсии и пръчка канела. Налейте вода, колкото да покрие долния ред сарми. Затиснете ги с голяма чиния, обърната на обратно. Варете сармите, след като заврат, на бавен огън около 30 минути, до готовност. Поднасят се студени, без бульона от тенджерата.
Десерт: Ануш абур, или Ашуре
Продукти:
1 пакет жито от 400 г
800 г захар
4-5 с.л. розова вода
100 г стафиди
50 г цели печени, безсолни лешници
50 г печени, белени, безсолни бадеми
(по желание лимонова кора, парчета сладко от зелени смокини или парчета сушени
кайсии)
При поднасяне:
смлени печени орехи
канела
Почистете житото и го измийте в цедка. Изсипете го в най-голямата и висока тенджера, която имате, защото по време на варенето житото повишава нивото си. Долейте вода около пет пръста над нивото на житото. Сложете тенджерата да заври на силен котлон, със задължително открехнат капак, за да не изкипи, след което намалете котлона на минимум. Варете житото приблизително три часа, като постоянно доливате вода, когато видите, че я е поело. Не бива да става нито прекалено гъсто, нито прекалено рядко. Житото е сварено, когато с небце можете да го стиснете. Трябва да е напълно разварено.
Накрая започнете да прибавяте захарта. Опитвайте, за да определите сладостта. Ако обичате по-сладко, можете да прибавите още захар. Имайте предвид, че при топенето на захарта количеството се увеличава и нивото се покачва допълнително.
Накрая сложете стафидите, които при варенето се подуват и придават допълнителна сладост. Добавете и печените цели лешници и нарязаните на половинки печени белени бадеми. Сега е моментът да сложите и нарязаните сушени кайсии, смокини или лимонови кори, по Ваше усмотрение и вкус. Придайте му допълнителен аромат като прибавите и 4-5 с.л. розова вода. Докато е още гореща, налейте сместа в стъклени купички. Оставете ги на хладно за едно денонощие, за да се желират. При поднасянето поръсете с канела и печени счукани орехи.
Коледна вечеря по арменски (рецепти)