Говеждият ориз съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения.
Южнокорейски изследователи са отгледали клетки от говеждо месо в оризови зърна, което според тях е важна стъпка към постигането на устойчив, достъпен и екологичен източник на протеини, който би могъл да замени отглеждания във ферми добитък за месо. Професор Джинки Хонг от университета "Йонсей" в Сеул, който е ръководител на изследването, публикувано в списание "Matter" този месец, заяви, че "говеждият ориз" е първият по рода си продукт. Той използва зърнени частици като основа за култивиране на животински мускулни и мастни клетки. При изследването оризовите зърна са обработени с ензими, за да се създаде оптимална среда за растеж на клетките, след което са вплетени говежди клетки, които се култивират, за да се получи крайният хибриден продукт, който наподобява розово зърно ориз. Екипът на "Йонсей" не е първият, който работи върху лабораторно отгледани месни продукти. Фирми от цял свят са пуснали на пазара култивирано месо; една от последните включва пилешко месо на растителна основа и змиорка, култивирани от соева основа, които се предлагат на пазара в Сингапур. Екипът на Хонг казва, че оризът има предимство в безопасността в сравнение със соята или ядките, тъй като по-малко хора са алергични към него.
"Ако бъде успешно разработен в хранителни продукти, култивираният говежди ориз може да служи като устойчив източник на протеини, особено в среди, където традиционното животновъдство е непрактично", казва той.Говеждият ориз съдържа приблизително 8% повече протеини и 7% повече мазнини в сравнение с обикновения ориз. Хонг отбеляза, че протеинът е 18% от животински произход, което го прави богат източник на незаменими аминокиселини. На цена от около 2 долара за килограм и с много по-малък въглероден отпечатък от традиционните продукти от говеждо месо, култивираният ориз може да се конкурира на рафтовете за хранителни стоки, казва Хонг. Хонг казва, че все още има предизвикателства от техническа гледна точка, но и при усилията за спечелване на клиентите с вкус и текстура. Кеум Донг-кю, който наскоро опита оризовото говеждо месо в корейски барбекю ресторант в Сеул, казва, че идеята е иновативна.
"Но честно казано, не мисля, че то може да повтори сочността или текстурата на истинското говеждо месо", казва Кеум.Кристиан Крамел, който е на посещение от Германия, е по-положително настроен.
"Сега все още не може да се сравнява с говеждо месо, но тъй като виждам, че изследването е в начален стадий, бих казал, че това е чудесен път напред".