Натурално е новото черно

Натурално е новото черно

Натурално е новото черно
Дневник
Организаторите от DiVino за пореден път събраха на събитие най-доброто от вносните вина. И днес ценителите могат да опитат от Стария и от Новия свят и по една щипка от български, безалкохолни и натурални.
Събитието Discover.Vino 2024 е в Sofia event center в мол "Парадайс".
И Старият, и Новият свят имат какво да покажат и на експертите, а някои бутилки могат да бъдат опитани само в рамките на събитието. Такъв е случаят с щанда с американските вина, които си търсят вносител. Богатите аромати на Калифорния са представени под различни етикети - Bread&Butter Liberty Scholl и др. От Испания може да се опита за пръв път разрешен купаж от сортове от различни области. По-силно представените чилийски вина и не толкова популярните в България аржентински, както и по няколко примера от Ливан, Израел и Армения са добра възможност да се дегустират извън етническите ресторанти и някои специализирани магазини.
Натурално е новото черно
Отделен щанд е отреден на безалкохолните вина, в чиято категория влизат и някои с до 5% алкохол, което за виното е малко. Противно на шегите, че за безвкусни или ненужни, защото на кого му е да пие вино без алкохол, опиталият ги може да остане приятно изненадан.
Отделен щанд е отреден на натуралните вино, които макар и предимно от внос, и с много малък дял от пазара са новото черно в този сектор. Макар да не става точно дума за мода, но все пак те са първата среща за някои потребители.
Дори има идея наесен да се направи специално изложение за тези вина под бранда miniMaximal. Зад инициативата стоят винените специалисти Яна Петкова и Ирина Софранова с подкрепата на Емил Коралов, издател на DiVino.
По оценка на Петкова пазарът в България е скромен за този тип вина - около 5% дял, и все още прохождащ като повечето от предложенията на пазара са от внос. Цената на тези напитки е и по-висока заради доста по-трудоемкото производство и по-дългото отлежаване на тези напитки. За сравнение в големите винени страни като Франция делът на натуралните вина е около 25%.
Към този продукт е насочен интересът на младите потребители, на тези, които се стремят да поддържат здравословен живот, който не включва твърде голяма намеса на човека и на химикалите.
На изложението може да се дегустират вина, отлежавали в амфори и примери от страни-традиционни производители като Гърция, които да изненадат с вкуса и свежестта, които напълно ги отличават от произведените по традиционна технология.