Виното е известно като един от най-големите експортни продукти на Франция.
Венсан Барбие отглежда грозде в един от известните винарски райони на Западна Франция.
Но биологичният винопроизводител се сблъсква с горчив факт: комбинацията от проливни дъждове и ниски температури е унищожила гроздето му.
"Имаме спад от около 90% в имението, от 80 до 90%. Това е катастрофа. Няма друга дума."
Барбие обикновено наема 20 берачи по време на беритбата близо до френския град Нант, но тази година той се нуждае само от 8, за да спаси това, което е останало"Реколтата е много лоша - наистина много, много малко грозде, загубите са свързани с климата на 2024 г., който всъщност започна в края на 2023 г. Имахме исторически валежи, надхвърлихме кумулативните количества за влажните тропически зони на планетата в дългосрочен план. Имахме изключително ниски температури. Така че това е взривоопасна комбинация за реколтата" Маната е нанесла сериозни щети на гроздето, като листата на лозите са станали тъмнокафяви, а гроздето е било унищожено от гъбичките.
Подобна е историята и при производството на вино в цяла ФранцияМинистерството на земеделието заяви, че влажните условия спомагат за разпространението на болести сред лозята и възпрепятстват цъфтежа Миналата седмица министерството съобщи, че производството е намаляло с 18% спрямо миналата година, като прогнозира производство от 39.3 хектолитра.
Това е спад спрямо прогнозираните през миналия месец 40-43 млн. хектолитра.
Един хектолитър се равнява на 100 литра, или 133 стандартни бутилки виноИзвестните региони като Шампан, Бордо и Шарант са засегнати от спад в производството през този сезон Виното е известно като един от най-големите експортни продукти на Франция.
Секторът обаче е изправен пред намаляващо вътрешно потребление, което допринесе за неотдавнашните протести на земеделските производители