"НЕпътеводител за Италия" от Иван Кръстев (откъс)

Тази книга не е просто пътеводител - тя е вашият личен разказвач, вдъхновен от трите години пътешествия и проучвания на автора Иван Кръстев. Ще откриете:
Очарователни италиански градове и скрити кътчета Легенди, културни особености и вдъхновяващи истории Вкусни предложения и кулинарни тайни. |
Независимо колко пъти и дали сте били в Италия, книгата ще ви вдъхнови за такова пътешествие.
Иван Кръстев работи във финансовата сфера, но хобито му са пътешествията до степен, че ги определя за своя втора професия.
Преди да покорим Ботуша
Най-хубавата част от едно пътуване е неговото начало! А за да бъде и самото то незабравимо, трябва да го подготвим и организираме по най-добрия начин.
Вече споменах, че това не е пътеводител за Италия, но ми се иска да споделя с вас полезни съвети и насоки за това как да планирате всичко предварително, така че да може да оползотворите времето си максимално добре и да може да се насладите на всеки един миг, прекаран в тази невероятна страна.
Много е важно да решите как ще пътувате до Италия - организирано или самостоятелно. Лично аз предпочитам втория вариант, за да мога да планирам програмата си оптимално и да имам пълна свобода какво да видя и кога. Така не спазвам строго фиксирана програма и мога да отделя колкото време е необходимо на всяко едно място или забележителност, а и понякога се раждат спонтанни идеи, които водят до незабравими и вълнуващи преживявания. Не се притеснявайте от факта, че ще сте сами и няма да успеете да научите историята на даден обект. Та това е Италия! Има всякакви информационни табели, указатели, аудио и видео гидове. Освен това вече държите в ръце тази книга, която ще ви помогне да разкриете древни тайни, да научите кои са творците, създали едни от най-забележителните произведения на изкуството, или кои местни деликатеси да пробвате.
Ако сте решили да покорите Ботуша самостоятелно, то трябва да се сдобиете със самолетни билети и да си подсигурите подслон за времето там. Почти всички авиокомпании летят до Италия, което улеснява избора на дати и цени. Националният превозвач е Alitalia, като с него може да отидете до всяка една точка на страната. Последните няколко години аз предпочитам да пътувам с нискотарифните авиокомпании, защото разликата в цените на билетите е доста голяма. Препоръчвам ви да отделите повече дни и да летите до големите градове, след което да съчетаете пътуването с посещение и на по-малките населени места, намиращи се в близост. Ако решите да посетите Южна Италия, летете до Бари и оттам много лесно може да стигнете до Полиняно а Маре, Алберобело или Лече.
Придвижването между градовете става много лесно, защото Италия има доста добре изградена железопътна мрежа, благодарение на която може да стигнете почти навсякъде. Това е един от най-евтините видове транспорт тук, като дори е за препоръчване да изминете определени маршрути с влак заради живописните гледки, на които може да се наследите! Ще се убедите сами, когато поемем от Неапол към Соренто - пътуване, за което ще прочетете малко по-нататък в книгата. Възможно е да пътувате и с автобус, но аз съветвам да го правите само ако нямате друга алтернатива или ви се налага да се придвижите от летището до града, в който ще отседнете. В някои райони, като южните части на Италия - Пулия или Сицилия, е за препоръчване да се придвижвате с кола, защото общественият транспорт не е чак толкова добре развит. Ще ви излезе малко по-скъпо да наемете автомобил, но така със сигурност ще успеете да обиколите доста места в по-малките области. Пътищата са подържани и е истинско удоволствие да се кара по тях. Ако искате да посетите някой от островите, като Капри, ще се наложи да ползвате ферибот, защото няма друга алтернатива.
Когато пристигнете в даден град, също е добре да планирате своето придвижване. На много места централните части са пешеходни зони, така че може да се разхождате или да си наемете велосипед. Ако се налага да изминавате по-големи разстояния в градовете, може да се възползвате от градския транспорт. В мегаполисите, като Рим, Милано, Неапол, Торино, Генуа, Катания и Бреша, освен автобуси или трамваи, има добре развита мрежа от линии на метрото. Лично аз предпочитам да се придвижвам с него, защото е доста удобно и бързо.
Както споменах вече, много важно е да си намерите и място, където да отседнете. Има две възможности - да се настаните в хотел или да наемете апартамент. Не бих препоръчал да оставате в хостел. Безспорно това е най-икономичният вариант за настаняване, но моля ви, все пак това е Италия и за да може да се насладите на цялото ѝ великолепие, нека почивката ви да е комфортна и приятна.
Всички хотели в Италия са категоризирани, така че е хубаво да отседнете в хотел с 3 или повече звезди. Настаняването в тях обикновено започва след 14:00 ч., а освобождаването на стаите е до 11:00 ч. Ако все пак пристигнете по-рано или ви се налага да останете до по-късно, може да оставите багажа си в стаята за багаж и да се разходите. Препоръчвам при избора на хотел да сте на база B&B, за да може да се насладите и на местните вкуснотии, които ще ви изкушават на всяка крачка.
Наемането на апартамент също е много добър и изгоден вариант. Аз го предпочитам, защото, от една страна, изборът е много голям, а от друга - може да усетите духа на местните жители. Няма да забравя, когато за първи път отседнах в апартамент в Рим, каква невероятна гледка се разкриваше вечер към осветения купол на базиликата "Св. Петър" във Ватикана. За разлика от хотелското настаняване тук няма включена закуска, но повечето апартаменти, които се предлагат, имат кухня, където може да си приготвите каквото ви се хапва. Осигуряването на нужните продукти също няма да е проблем, защото обикновено има доста квартални магазини, откъдето да напазарувате.
Който и вариант да изберете, първо се уверете, че местоположението му е удобно както за придвижване до летището, така и до основните забележителности и централната градска част. Проверете дали има наблизо метростанция или спирка на градския транспорт.
Вероятно ще попитате и кога е най-подходящо да се пътува до Италия? Който и сезон да изберете, повярвайте ми, няма да сбъркате! Най-приятни са периодите април - юни и септември - октомври, когато може да се насладите или на пролетните дни, или да усетите чара на есените залези. Тези периоди са много подходящи и за разглеждане на забележителности. През отпускарските юли и август е доста горещо и има големи групи от американски, френски, английски и руски туристи. Знойните летни дни може да прекарате на някой от морските курорти. Ако сте любители на зимните спортове, в периода януари - март пистите в Алпите ви очакват. През февруари е и прословутият карнавал във Венеция, но точно тогава се струпват хиляди туристи от цял свят и изобщо няма да усетите магията на този романтичен град, а и цените по това време са двойни и тройни.
Някои от вас може би се чудят каква е часовата разлика между България и Италия. Спокойно, няма да имате проблеми с нея, защото на Ботуша са с централно европейско време (CET), което е 1 час назад спрямо времето тук. В края на април - началото на май часовниците се местят с 1 час напред, а в края на септември - октомври се връщат с 1 час назад.
Имайте предвид, че красотата на Италия може буквално ви остави без сили и да имате нужда да се заредите с енергия. Как ли? Разковничето се крие в италианската кухня, разбира се! В тази страна кулинарните изкушения дебнат навсякъде. Но преди да седнете в някое заведение, искам да ви дам малко насоки, защото тук има някои специфични моменти. Един от тях е, че в някои от заведенията се начислява такса за ползване на масата или стола. Много често, докато си седя в някое хубаво ресторантче, съм ставал свидетел на това - туристите на съседната маса започват да се почесват по главите, когато им дойде il contо и да се разправят със сервитьора какво е това coperto, което е включено в сметката. Тази такса се обикновено се начислява на човек и варира в зависимост от региона и категорията на заведението. Начислява се както на туристите, така и на местните жители, като най-любопитното е, че дори децата не са освободени от нея. В повечето случаи е около 2 евро на човек. Ако решите да пиете кафе и седнете на маса, то вие ще трябва да заплатите таксата. Но ако си вземете само напитката, без да сядате, няма да имате допълнителни начисления. Препоръчително е, преди да поръчате, да проверите дали има coperto, или не. Все пак, сумата не е много голяма, но често има неприятно изненадани посетители. За тази такса са се водили много дебати в Италия и бяха направени опити за махането ѝ със закон, но въпросът все още стои отворен.
В някои заведения няма coperto, но има servizio. Ако е включена тази такса в сметката, не е необходимо да оставяте бакшиш, но ако няма никакви такси, е добре да добавите около 10 - 15% от сметката като комплимент за обслужването. Имайте предвид, че в някои райони на Италия, които се посещават масово от американци, дори и да има включени такси в сметката, персоналът очаква и бакшиш. Така че не се учудвайте, ако ви погледнат лошо - просто така са научени.
Ще останете приятно изненадани от многообразието от заведения тук. На оживените места те работят почти непрекъснато, но в крайните райони или в по-малките улички обикновено отварят след 18:00 ч. Има няколко вида места за хранене в Италия - osteria (тип гостилница), trattoria (квартални ресторантчета, с раирани покривки и много силно осветени, където се събират местните) и ristorante (заведения от много висок клас). Ако се чудите къде да седнете, аз бих ви препоръчал да се разходите из малките улички и да се насочите към заведенията, които не са толкова масово посещавани от тълпите туристи, да проверите менюто и чак тогава да седнете и да се насладите на момента. Обикновено тези заведения са с малки кокетни маси и столове от ковано желязо, разположени са до някоя стара сграда с пълзящ бръшлян по стените. Разбира се, и да седнете на някой от големите площади в мегаполисите, няма да сбъркате. Разликата в цените е доста голяма, но емоцията и спомените остават за цял живот, нали?
В почти всички заведения се предлагат сходни ястия и напитки. Знам, че голяма част от вас ще си поръчат направо паста или пица с чаша бяло вино, но все пак това е Италия и е хубаво да усетим пълния ѝ блясък, дори и когато сме на маса. Обикновено храненето започва с antipasto, което може да бъде топло или студено. Това може да е някакъв вид колбас, капрезе, маслини, сирена, запечени зеленчуци, брускети, грозде и задължително се добавя хляб, който се консумира със зехтин или оцет. Следва il primo. То може да е минестроне, паста, ризото, полента. Задължително се добавя и чаша изстудено вино, като ако искате да се насладите на вкуса му, ви съветвам да не добавяте лед. Просекото също е отличен избор! Secondo e contorno включва месо или риба, като към тях се сервират или contorni, или insalata. Задължителен елемент е dolce, като тук разнообразието е изключително голямо и понякога ще бъдете много затруднени какво да си поръчате. Сезонни плодове, сирене, панакота, тирамису, сладолед, лимонов сладкиш - повярвайте ми, няма как да се разминете само с един вид десерт! Завършете с чаша еспресо или amaro - горчив дижистив или сладък ликьор. Ако не се притеснявате, че ще развалите фигурата си и искате да усетите духа на италианската традиционна кухня, задължително направете такъв обяд или вечеря. Докато четете тези редове, е възможно да огладнеете, затова ви предупреждавам още от сега, че в следващите страници ще си говорим много за храна! Едва ли мога да опиша цялата страст, която местните влагат, приготвяйки храната, но ще се опитам да предам почитта, с която те се отнасят към нея.
Италианската кухня е отражение на местните хора, на тяхната култура и история. Самите италианци са много прагматични и спонтанни, а в същото време са реалисти и разчитат основно на себе си. Те са в двете крайности - могат да са много официални и консервативни, но също и доста пламенни и чувствителни. Безкрайно държат на дома, семейството, религията и региона, в който са отраснали и са устроили живота си. Те притежават някаква изтънчена грация, която съчетава елегантно облекло и уникален стил.
Задавали ли сте си някога въпроса защо всеки, който стъпи в Италия, оставя част от сърцето и душата си завинаги тук? Защото италианците държат на красивото в живота, хубавата храна, незабравимите емоции и малките детайли! Винаги са приятелски настроени и усмихнати, а когато чуете тяхното ciao, ви става толкова приятно, че няма как да не отвърнете на поздрава.
Каквито и езици да знаете, срещнете ли местен било то в магазин, ресторант или на улицата, веднага ще спечелите симпатиите му, ако го поздравите на италиански. Ако срещу вас стои по-възрастен човек или сте в някоя институция, поздравете с buongiorno или buonasera. Характерно е, че когато се поздравяват, дори и мъжете се прегръщат и целуват по бузата, като целувката е от ляво надясно.
Тази първоначална информация е добро въведение към пътуването ни до Ботуша, затова, ако всички вече имаме самолетни билети, стегнат багаж, много добро настроение и желание за нови приключения, да не губим повече време и да тръгваме към любимата Италия!