Главният лекар на САЩ призова за етикет с предупреждение, че алкохолът води до рак

Главният лекар на САЩ призова за етикет с предупреждение, че алкохолът води до рак

Главният лекар на САЩ призова за етикет с предупреждение, че алкохолът води до рак
Reuters
Алкохолните напитки трябва да съдържат предупреждение на етикета си, че има риск да предизвикат рак, заяви в петък главният лекар на САЩ.
Наричан официално главен хирург на нацията, той няма такива правомощия, защото решението е на Конгреса. Но ходът му може да е сигнал за преминаване към по-агресивни регулации в сектора, подобни на тези при тютюна.
Вивек Мърти каза, че консумацията на алкохол увеличава риска от най-малко седем вида рак, включително рак на гърдата, дебелото черво и черния дроб, но повечето потребители в САЩ остават в неведение за това.
Акциите на европейските компании за алкохол Diageo и Pernod Ricard поевтиняха с над 3%, понижиха се и тези на производителите на бира Heineken и Anheuser-Busch InBev. Американските Constellation Brands, Brown-Forman Corp и Molson Coors изгубиха между 1% и 2% от стойността на акциите си в началото на търговията.
Мърти призова още инструкциите за ограниченията при консумиране на алкохол да бъдат преоценени, така че хората да могат да претеглят риска от рак, когато решават дали и колко да пият. Такива ограничения в момента има под формата предупреждения, че пиенето на алкохол може да предизвика наранявания и смърт при работа с машини или шофиране, както и вродени дефекти при пиещите бременни.
Съдържанието на това предупреждение не е променяно от създаването му през 1988 г.
"Консумацията на алкохол е третата водеща предотвратима причина за рак в Съединените щати след тютюна и затлъстяването, увеличавайки риска от най-малко седем вида рак", се казва в изявление на кабинета на Мърти, придружаващо новия доклад.
В него се казва още, че алкохолът е смятан за причинител на:
  • 100 хил. случая на рак в САЩ
  • 20 000 смъртни случая от рак всяка година
  • повече от 13 500 смъртни случая при пътнотранспортни катастрофи, свързани с употребата на алкохол.
"Пряката връзка между консумацията на алкохол и риска от рак е добре установена за най-малко седем вида рак... независимо от вида алкохол (например бира, вино и спиртни напитки), който се консумира", се казва в изявлението, включително рак на хранопровода, устата, гърлото и ларинкса.
Новият доклад препоръчва доставчиците на здравни услуги да насърчават скрининга за алкохол и препращането за лечение, ако е необходимо.
Ето още от констатациите и препоръките, отправени днес:
  • Преоценка на препоръчителните граници за консумация на алкохол, за да се отчетат най-новите доказателства за връзката между пиенето и риска от рак.
  • Укрепване и разширяване на образователните усилия за повишаване на общата осведоменост, че консумацията на алкохол причинява рак.
  • Информиране на пациентите в клинични условия за връзката между консумацията на алкохол и повишения риск от рак.
  • Да се подчертава, че консумацията на алкохол е водещ рисков фактор за рак, подлежащ на промяна, и да се включат доказани стратегии за намаляване на пиенето в инициативи и планове за превенция на рака на ниво население.
  • Рискът от рак се увеличава с нивото на консумация на алкохол.
  • За някои видове рак като рак на гърдата, устата и гърлото доказателствата показват, че този риск може да започне да се увеличава от ниво около една или по-малко напитки на ден.
  • Алкохолът се разгражда в тялото на ацеталдехид, метаболит, който причинява рак, като се свързва с ДНК и я уврежда. Когато ДНК е увредена, клетката може да започне да расте неконтролируемо и да създаде раков тумор.
  • Алкохолът генерира реактивни кислородни видове, които увеличават възпалението и могат да увредят ДНК, протеини и липиди в тялото чрез окисляване.
  • Алкохолът променя нивата на хормоните (включително естроген), което може да играе роля в развитието на рак на гърдата.
  • Канцерогените от други източници, особено частиците от тютюневия дим, могат да се разтворят в алкохола, което улеснява абсорбирането им в тялото, увеличавайки риска от рак на устата и гърлото.
  • Международната агенция за изследване на рака класифицира алкохола като канцероген от група 1, най-високото ниво на класификация за вещества, които могат да причинят рак при хората, заедно с тютюна, азбеста и формалдехида.
По света 47 държави изискват предупредителни етикети за алкохол, свързани със здравето и безопасността.
Южна Корея изисква специфично предупреждение за рак, Ирландия одобри такъв закон, според който етикетите ще се появят от 2026 г. с надпис "Има пряка връзка между алкохола и смъртните случаи от ракови заболявания".