Discover.Vino 2025: Вносните вина завладяват ресторантите

В страна, която произвежда вино, в заведенията да се предлагат повече вносни вина, не е добра новина. Принос за това има фактът, че през последните години българските вина поскъпнаха значително, което кара ресторантите, особено тези по-висока категория, в този случай да предпочетат вносните.
Разбира се, зад това стои и фактът, че подпомагането на виненото производство в страните, известни с него, е значително за разлика от ситуацията в България.
"Общо взето, колкото по-скъп е ресторантът, толкова по-висок дял в продажбите имат вносните вина, което не е добре", коментира пред "Дневник" виненият специалист Емил Коралов, който за шести път организира фестивала Discover.Vino 2025. Той започва днес следобед и ще продължи и в събота. Участниците в него представят тъкмо вносните вина.
По оценка на Коралов все още голяма част от пазара на вино в България - около 80%, се пада на българските вина. Но не и в ресторантите, където все повече се предлагат продукти от внос - най-много от Италия, следвана от Франция и Испания. Последната става особено популярна през последните години - предлага качествен продукт на добра цена. За специалистите е изненада, че тази оценка в България идва едва сега предвид, че от години много българи живеят и работят в страната.

Вино, направено в двора на болницата от лозята зад гарата
Реално ресторантите наред със специализираните магазини са местата, където вносителите на качествени вина продават стоката си. Превесът на вносните над българските вина в заведенията не е нова тенденция, но голямата инфлация от 2022 г. в съчетание със субсидиите в чужбина направи така, че двете групи се сближават ценово. "Преди ако можеше да се намери добро българско вино по цени на едро 10-12 лева, то сега 17-18 лв. са долният праг", казва Емил Коралов. При вносните вина няма такава драматична промяна в цените през последните години. И така заведенията избират да продават вносни вина вместо по-евтини и съответно не така качествени български, за да избегнат вдигане на цените.
Потребителите пък, когато избират вносни вина, наблягат на белите за разлика от потреблението на български, където изборът в повечето случаи пада върху червените. Обяснението е и в това, че производството на червени вина в България е вече доста добро, докато по оценка на винените специалисти при белите има още какво да се желае от технологиите на производство.
Доказателство за последното е и класацията DiVino Top 50, в която белите вина са малцинство - общо 7. "Просто не сме се научили още да правим добри български вина", казва и Коралов. Допълва, че причината изобщо не е в климата, тъй като много добри бели вина има в южни страни, където е и доста по-топло.
Изложителите и тази година ще покажат натурални вина, а също и безалкохолни, интересът към които расте колкото и да е странно за всеки винен специалист. Търсенето на такива продукти обяснява и защо утвърдени производители прибягват и към такива напитки. "Виното не е само с аромат, а трябва да има и тяло, а тялото се формира тъкмо от алкохола", обяснява Коралов. Признава, че има значителен ръст на търсенето на безалкохолни вина и в България с уточнението, че този ръст тръгва от нулата. За него компромисен вариант са нискоалкохолните вина, които "все пак стават за пиене" - изглеждат, ухаят и имат вкус точно като всички други добри вина, но съдържат 40% по-малко алкохол и по-малко калории.
Майстори говорят за вино
По традиция по време на изложението като съпътстваща програма има и майсторски класове, водени от специалисти, поканени от вносителите.
Организаторите отбелязват добрата възможност посетителите да се запознаят с типични турски сортове - белият нариндже и червените боазкере и окюзгьозю. Те ще бъдат представени от турският винен специалист Ясемин Баран, която живее в България. Важно уточнение е, че заради политиката по отношение на алкохола в Турция там добрите вина са на космически цени, поради което и производителите залагат на износа, където могат да предложат напълно прилични цени.

И производството, и потреблението на вино по света се върнаха десетилетия назад
Пиемонте е дом на емблематичните сортове небиоло, барбера и долчето, както и на белите арнеис и възродения тиморасо. В региона се раждат неподражаемо елегантни вина с изразен характер, дълбочина и дълъг живот. Те ще бъдат представени от специалист от местна изба.
Сред класовете са и тези за натуралните гръцки вина, представени от лектори от България - Яна Петкова и Ирина Софранова, самите те с опит в производство на натурални вина.
Модерната история на провансалското розе ще разкаже французин, който работи за една от най-добрите изби - Château d'Esclans, в сърцето на Прованс.