Швейцарски стартъп произвежда какао на прах, без да отглежда какаови дървета. Какаото се произвежда в резервоари, които съдържат вода, захар и хранителни вещества и постоянно размножаващата се клетъчна култура от какао.

Ефектите от какаовата инфлация 400% по-късно
"Може да вземете парчета тъкани, да ги изолирате, да им осигурите добра хранителна среда и да ги накарате да растат. Те помнят, че са растителни клетки, и се размножават лесно, когато им осигурите най-добрите условия. Ние сме специализирани в това. Осигуряваме най-добрите условия на клетките и те се размножават", обяснява Адриана Галего от компанията пред "Дойче веле".

Бразилецът, който иска да стане крал на какаото и да промени индустрията
В края на процеса на варене течността от резервоарите се изсушава и пече. Резултатът е какао на прах. Технологията е способна да произвежда всякакъв вид какао, без мащабно отглеждане или логистика на транспортиране, твърди екипът на стартиращата компания. Но тяхната технология все още не е одобрена.
Още за необичайното създаване на какао може да научите от това видео на "Дойче веле".