Амарантът – суперхрана за тялото, суперкултура за планетата

|
Хранителните навици в наши дни се променят по-осезаемо в посока на здравословен и пълноценен начин на живот. Все повече хора преминават към балансирани диети и осъзнато хранене, а интересът към суперхраните продължава да нараства. Увеличава се и броят на хората с глутенова непоносимост, което допълнително насочва търсенето към алтернативни зърнени култури.
На този фон амарантът бързо набира популярност. Благодарение на богатото си съдържание на висококачествени протеини, фибри и минерали, той се превръща в предпочитан избор на пазарите, ориентирани към здравословно хранене и устойчиво потребление.
Амарантът има множество приложения. Известен е с високата си хранителна стойност и се използва като зърнена култура ифураж, но и в индустрията - за биогорива и пластмаси. Все повече фермери, включително и в Европа, започват да отглеждат амарант. Непретенциозен за отглеждане, може да се използва в регенеративното земеделие, за възстановяване на засолени и замърсени почви.
Според доклад от април 2025 г. световният пазар на амарант е бил оценен на приблизително $6 млрд. през 2021 г. и се очаква да нараства с годишен темп от 10-12% през следващото десетилетие, достигайки до $31,5 млрд. до 2035 г. Този ръст се дължи на две основни причини - нарастващото търсене на безглутенови, растителни и функционални храни, като и на климатичната му адаптивност и приложението му в устойчивото земеделие.
За съжаление, България е изключение в тази тенденция, въпреки че условията в страната са идеални за отглеждането му.
Аграрният сектор в страната ни трудно се насочва към търсене на алтернативни култури с висок пазарен потенциал. Очевидна е липсата на пряка и ефективна обратна връзка между аграрната ни наука, през съветническите служби в земеделието, която да допринесе за осведоменост на фермера за нови за него възможности, свързани с тези култури. Самата агрокултура на българския фермер днес е далеч от желаното тя да съответства на предизвикателствата на 21 век. Високата концентрация на поземлена собственост - както своя, така и арендувана - в ръцете на малък брой крупни земевладелци и арендатори, води до стремеж към получаване на субсидии, а не към една устойчива земеделска система. Всичко това спъва навлизането на нови, алтернативни култури, какъвто е и зърненият амарант в полето на българския земеделец. Затова той присъства днес на родния пазар под формата единствено на скъп за потребителя вносен продукт.
Амарантът има приложения в много сфери: от хранителната индустрия и здравеопазването до екологични и индустриални решения.
Амарантът е, част от семейство Amaranthaceae, към което принадлежи и добре познатия ни щир. Той е силно развито растение с месести стъбла с височина до 2,5 м. Цветовете са събрани в дебели, обемисти, класовидни метли и в зряло състояние имат дължина до 30 см и диаметър до 20 см, тежат до 1 кг. Семената му са много малки, но многобройни - достигат до половин милион в една метлица. Няма друга земеделска култура с такъв коефициент на възпроизводство.
Всички части от надземната част на растението могат да се използват както за човешка консумация, така и за фураж - семена, листа и стъбла. Амарантът е суперхрана: в няколко супени лъжици от него са концентрирани невероятни здравословни ползи за организма. Той повишава енергията и издръжливостта. Премахва умората и тонизира. Вкусът му е неутрален и се съчетава с практически всякакви видове ястия. В 100 гр. амарант се съдържат около 370 kcal.
Традиционно амарантът се използва за храна, като алтернатива на другите зърнени култури - под формата на безглутеново брашно или като цели зърна, подобно на ориза или киноата. Листата в прясно състояние са чудесна алтернатива на спанака.

ФАО издаде наръчник на забравени храни, които да нахранят Африка
От него могат да се правят и други продукти. Маслата, извлечени от амарант, се влагат в масла и кремове за защита и подхранване на кожата.
Продукт от амарант | Храни и напитки | Козметика и грижа | Фармация и здраве | Земеделие и индустрия |
Семена | Закуски, брашно, паста, пуканки | - | Добавки (безглутенови, протеинови) | Фуражи |
Масло | Здравословна кулинарна мазнина | Масла и кремове | Подхранващи мазила | Биосмазки |
Стъбла и листа | Листата са заместител на спанак; салати и готвени ястия | Тоници, маски | Тинктури, витамини A/C | Фураж, биомаса, биогорива |
Брашно | Безглутенови хлебни изделия, барове, палачинки | - | Диетично хранене при глутенова непоносимост | Биоразградими пластмаси |
Фигура 1: Продуктите от амарант имат множество приложения в различни индустрии. Семената на амаранта са високоценени заради хранителната им стойност.
Семената съдържат висококачествени протеини, които включват всички незаменими аминокиселини. Освен това амарантът е източник на фибри, витамини (като витамин B и E) и минерали, като калций, магнезий, желязо и калий. Амарантът не съдържа глутен, което го прави идеален избор за хора с глутенова непоносимост.
Снимка 1: Зърно от амарант
Зелената маса на амаранта е богата на протеини, желязо и витамини А и С. Той е богат и на суров протеин: сухото вещество съдържа 12-23%, листата - 12-33%, стъблата - 12-15%. Показателите са сравними с тези на спанака и на пшеницата.
Химично състав | Амарант | Пшеница |
Вода (г) | 11 | 13 |
Енергия (кДж) | 1554 | 1368 |
Протеини(г) | 14 | 13 |
Желязо (мг) | 7.6 | 3 |
Калций (мг) | 159 | 29 |
Витамин В6( мг) | 0.6 | 0.3 |
Витамин В1 | 0.1 | 0.3 |
Таблица: Химичен състав на 100 гр. зърно от амарантТъй като амарантът е способен да произведе голямо количество биомаса за кратко време, той е перспективна култура за производството на биогорива и биоразградими пластмаси.
Амарантът е убедително решение за устойчиво земеделие
Амарантът е отлична алтернативна култура в условията на променящ се климат поради няколко ключови предимства, които го правят устойчив и подходящ за отглеждане при неблагоприятни климатични условия.
На първо място той е устойчив на засушаване и толерантен към високите температури. С това той е подходяща култура за райони, страдащи от липса на валежи, каквито наблюдаваме в Североизточна България.
Растението може да се отглежда на различни типове почви, включително върху маргинални и слабоплодородни терени и такива, подложени на засоляване.
В процеса на вегетация, амарантът проявява висока устойчивост към болести и неприятели, което намалява рязко нуждата от употреба на синтетични пестициди и торове. Това намалява екологичното му въздействие и го прави подходящ за устойчиво земеделие, което става все по-важно в условия на променящ се климат.
Той е обогатил земеделската система, тъй като подпомага възстановяването на почвите и ограничава изчерпването на техните ресурси.
Амарантът вирее и в региони с недостиг на вода поради естествените си механизми за пестене на вода. Дълбоката му коренова система, използва водата ефективно. Устойчив на топлина, с кратък цикъл на отглеждане и устойчив на засоляване, растението гарантира надеждни добиви дори в непредвидими условия. Така той се оказва един ценен източник на храна.

Най-здравословното меню в света, замислено като самолетна храна
Амарантът допринася също и за смекчаване последствията от климатичните промени чрез улавянето на въглероден диоксиди и подобряване на почвеното здраве. Неговият бърз цикъл на растеж предлага допълнителни ползи за фермерите. При избор на подходящи линии или сортове с по-къс вегетационен период растението е способно да даде две реколти годишно, първата за зърно, а втората като листен фураж.
Амарантът има значителен потенциал, но за да се развие той, това изисква инвестиция в повече и по-задълбочени изследвания. Това ще спомогне за по-широка и всеобхватна употреба на потенциала му.
Тези мерки включват работа по генетично подобряване на съществуващите линии и сортове от зърнен амарант. Селектиране на нови сортове подходящи за отглеждане в съответния агроекологичен регион. Установяване и поддържане на стандартизирани агрономически практики свързани с технологията на отглеждане, растителната защита и последващата преработка до краен продукт. Инвестирането в амаранта може да изгради по-устойчиво земеделие и земеделски системи в един динамично променящ се с климата свят.
Уникалните свойства на амаранта
С уникалните си свойства и многостранната употреба, зърненият амарант - свещеното зърно на ацтеките, привлича все по-голямо внимание още от 70-те години на миналия век, когато е преоткрит. Той има някои селскостопански предимства и заради способността си да расте успешно при неблагоприятни условия на околната среда: например висока радиация, температура и суша. Тези качества са доказани от многобройни, фундаментални научни данни. В традиционни ястия зърното или младите листа на амаранта могат напълно или частично да заменят обичайните съставки. Продуктите на негова база имат и потенциал за приложение като съставка в нови храни. Така зърното амарант - под формата на брашно, люспи, кълнове или зърно - подложено на ферментация, пукане, малцуване, екструдиране, изолиране на специални съединения, може да бъде максимално използвано.
Амарантът е перспективна алтернативна култура, която предлага решение на редица предизвикателства, произтичащи от промените в климата. Неговата устойчивост на засушаване, високи температури, различни почвени условия и ниска зависимост от химически торове го правят ценна култура за бъдещето на устойчивото земеделие. Той може да играе важна роля в гарантирането на продоволствената сигурност в условия на климатични промени и да помогне за адаптацията на земеделието към новите реалности.