Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия

Reuters

Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия

В щата Асам, където се произвежда близо половината от чая в Индия, екстремните температури и намаляващите валежи поставят под заплаха поминъка на хиляди работници. Галерията представя сцени от ежедневието в плантациите, където жегата диктува ритъма на труда, а производителите се борят да запазят качеството и добивите въпреки променящия се климат.

  • Прясно набраните чаени листа се пренасят в кошове към към мобилна везна, където се отчита дневният добив. Високите температури и намаляващите валежи през последните сезони затрудняват беритбата, като намаляват както количеството, така и качеството на реколтата.
    Прясно набраните чаени листа се пренасят в кошове към към мобилна везна, където се отчита дневният добив. Високите температури и намаляващите валежи през последните сезони затрудняват беритбата, като намаляват както количеството, така и качеството на реколтата.
  • През последните години производителите прибягват до агротехнически интервенции, за да запазят добива и качеството на листата. Насажденията се пръскат в опит да бъдат компенсирани щетите от сушата и високите температури. Увеличените разходи за препарати и труд поставят допълнителен натиск върху индустрията.
    През последните години производителите прибягват до агротехнически интервенции, за да запазят добива и качеството на листата. Насажденията се пръскат в опит да бъдат компенсирани щетите от сушата и високите температури. Увеличените разходи за препарати и труд поставят допълнителен натиск върху индустрията.
  • Така изглеждат току-що откъснатите чаени листа. Производителите разчитат на качеството на първите листа, които определят вкуса и стойността на крайния продукт.
    Така изглеждат току-що откъснатите чаени листа. Производителите разчитат на качеството на първите листа, които определят вкуса и стойността на крайния продукт.
  • Във фабриката обработените листа се поставят в чували в очакване да бъдат пакетирани. След сушене и пресяване чаят преминава през финален контрол на качеството, преди да бъде подготвен за вътрешния и международния пазар.
    Във фабриката обработените листа се поставят в чували в очакване да бъдат пакетирани. След сушене и пресяване чаят преминава през финален контрол на качеството, преди да бъде подготвен за вътрешния и международния пазар.
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия
  • В лаборатория към местната Чаена изследователска асоциация учени опитват да минимизират щетите от суша, пестициди и болести.
    В лаборатория към местната Чаена изследователска асоциация учени опитват да минимизират щетите от суша, пестициди и болести.
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия
  • В производствено помещение на чаена фабрика се обработва гранулиран чай преди пакетиране. Промените в добива и вкусовите характеристики налагат по-високи хигиенни стандарти и по-прецизна обработка на всяка партида.
    В производствено помещение на чаена фабрика се обработва гранулиран чай преди пакетиране. Промените в добива и вкусовите характеристики налагат по-високи хигиенни стандарти и по-прецизна обработка на всяка партида.
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия
  • Фотогалерия: Климатичната криза в чаените градини на Индия